Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 10: 6 maart tot 13 maart 2011

Zaterdag Tsunami in Japan en de Menselijke Maat

Zaterdag 12 maart 2011

De beelden van de modderstroom die met grote snelheid over het land raasde en alles met zich meesleurde wat op haar pad kwam. Huizen, auto's, treinen en buiten beeld, maar ongetwijfeld, mensen. Deze beelden zijn over de hele wereld gegaan, urenlang herhaald. Een onuitwisbare indruk waar tijdens het kijken slechts zwijgen bij past. Japan 11 maart 2011. De plaats en datum wordt genoteerd en de aardbeving en de daaropvolgende Tsunami zal een plaats krijgen in de top 10 van de zwaarste bevingen ooit gemeten. En de wereld was live getuige.
Getuige van menselijk leed. Dat staat voorop. De omvang van de ramp geme...


Vrijdag 11 maart The Secret Life of...Sarkozy?

Vrijdag 11 maart 2011

Geruchten doen de ronde dat Frankrijk vrijdag tijdens een beraad met EU regeringsleiders bombardementen op strategische doelen in Libie wil bespreken.Waar rook is, is vuur. De online editie van de Volkskrant bracht dit nieuws al donderdag in de na-middag. Het gerucht had ook Libie al bereikt.Khadafi reageerde meedogenloos: als jij gaat bombarderen, dan gaan wij vertellen waar jij je geld vandaan hebt gehaald voor je verkiezingen! Het stond niet in het bericht, maar je hoort Khadafi bijna in het Hoog-Arabisch zeggen: "Lekker Puh".
In goed Nederlands: Boontje komt om zijn Loontje!

Donderdag Rookgordijnen , Doofpotten en Churchill

Donderdag 10 maart 2011

Het Engelse Ministerie van Gezondheid kondigde het gisteren aan. Vanaf 2012 mogen tabaksartikelen niet meer zichtbaar zijn in de winkels. Rookwaren dienen onder de toonbank te liggen. Dit onder het motto: wat je niet ziet dat is er niet; en als het er dan toch is, dan zien wij het niet.
De ogen sluiten voor de waarheid is niet nieuw...Woensdag Moet Barbertje Hillen hangen of hulde aan de Klokkenluider?

Woensdag 9 maart 2011

Vandaag moet minister Hillen zich gaan verantwoorden in de Tweede Kamer. Over misstanden bij de marinebasis in Den Helder en over de wijze waarop hij geinformeerd wordt door zijn topambtenaren. Aan het eind van de middag zal duidelijk zijn of Hillen dit debat overleefd heeft of niet. Voor Dagtaak is het fijner als het debat uitgesmeerd wordt over meerdere dagen, immers, het is altijd goed als een column hoe actueel ook na enkele dagen nog steeds lezenswaardig is. De kans is namelijk erg groot dat het debat eindigt met goede voornemens en een paar fikse daden en we gaan over tot de orde van de dag.
Wat is er aan de hand? Een klokkenluider

Dindag 8 maart De vrouwen rond Mark Rutte

Dinsdag 8 maart 2011

Mark Rutte is vrijgezel. Dat is geen geheim. En het is ook geen issue meer voor zover ik weet. Het hebben van een relatie is een vrije keuze. Als Rutte ervoor kiest om 's avonds alleen naar bed te gaan en in alle rust zijn dag te overdenken en de dag daarop voor te bereiden dan is dat zijn beslissing. Als Rutte ervoor kiest om geen liefhebbende...


Maandag Menu:Oman, VOC, Beatrix

Maandag 7 maart 2011

Maandag Oman , Beatrix en de VOC, wat staat er op het menu?


Zoals het er op dit moment uitziet gaat Koningin Beatrix morgenavond vrolijk dineren met Sultan Qaboos bin Said al Said. Zoals het er nu naar uitziet in elk geval, maandagochtend 9.00 uur. Er kan immers nog veel veranderen de komende 36 uur. Dat is wel gebleken de afgelopen ande...Zondag Kletstekst, Twitter en het Brein

Zondag 6 maart 2011

Oefening baart kunst. Een cliche dat natuurlijk gewoon in de meeste gevallen waar is. Door jezelf heel veel te trainen in iets word je beter. Je ontwikkelt automatismes en je brein raakt erop ingesteld. Handelingen die eerst zeer ingewikkeld waren lijken ineens vanzelf te gaan. Andersom werkt het ook. Door iets niet of bijna nooit meer te doen ve...


Dagtaak: Zondag Kletstekst, Twitter en het Brein

Zondag 6 maart 2011

Dagtaak: Zondag Kletstekst, Twitter en het Brein: "Zondag 6 maart Kletsteksten, Twitter en het Brein Oefening baart kunst. Een cliche dat natuurlijk gewoon in de meeste gevallen waar is. Doo..."...


Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2