Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Zondag Kletstekst, Twitter en het Brein

Zondag 6 maart 2011

Oefening baart kunst. Een cliche dat natuurlijk gewoon in de meeste gevallen waar is. Door jezelf heel veel te trainen in iets word je beter. Je ontwikkelt automatismes en je brein raakt erop ingesteld. Handelingen die eerst zeer ingewikkeld waren lijken ineens vanzelf te gaan. Andersom werkt het ook. Door iets niet of bijna nooit meer te doen verleer je waar je eerder goed in was. Het brein past zich aan aan. Zowel aanleren als afleren gaat niet vanzelf. Je moet er wel iets voor doen.
En dat doen we massaal. De digitale mens is steeds meer gewend aan snelle informatie, korte zinnen (liefst maximaal 140 tekens) en aan de vluchtigheid ervan. Even refreshen of f5 indrukken en hup kijken of wat je zojuist hebt gelezen nog steeds waar is. Live blogs uit Libie, Live tweets uit de rechtzaal, NU.Nl en via Twitter of Facebook kun je direct checken wat je medemens ervan vindt. We doen het massaal, jij ook, ik ook, en Nicholas Carr ook. Nicholas Carr, publicist, geeft in de VK van 5 maart prachtig maar ook beangstigend (?) aan hoe onze hersenen zich lijken aan te passen aan het digitale tijdperk. We hebben een steeds kortere aandachtsboog. Een moeilijk boek lezen is saai geworden maar ook lastig. Hoe lang kunnen we onze aandacht nog vasthouden, zonder in de verleiding te komen om ondertussen even de mail te checken, je laatste zin door te tweeten of te smssen naar een vriend, of via je I-pad de link naar Wikipedia even snel aan te klikken om te 'checken'of het allemaal waar is wat je leest. Of het allemaal erg is, is nog even de vraag. Het lijkt echter wel steeds meer een feit dat het zo is en gaat. Zelfs tijdens, voor of na bij welk willekeurig tv-programma dan ook (#penw, #dwdd, #bzv, een wielerkoers of voetbalwedstrijd) wordt er massaal commentaar gegeven via de Kletstekst.
Tijdens het prachtige concert dat Nick Cave enige tijd geleden gaf in Nederland stond er een vrouw voor me die met haar telefoon zowel opnames aan het maken was als al haar emoties bij het concert te delen met een vriend of vriendin die niet meer aan een kaartje kon komen. Op een gegeven moment was het telefoongeheugen vol. Tot aan de toegiften toe is ze bezig geweest met haar telefoon. Opgelucht was ze toen ze eindelijk bij de laatste klanken weer beeld had en kon smssen dat het een prachtig optreden is geweest!
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 minus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2