Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

31 december 2011, morgen 2012 , de waan van de dag en een frisse lei?

Zaterdag 31 december 2011

2012. Nog een paar uur. Het maakt niks uit, morgen gewoon weer een nieuwe dag zoals ook vandaag als een nieuwe dag begon. Maar toch is het een ijkpunt. Voor het gevoel met een frisse lei te kunnen beginnen. Alsof je met een doekje niet alleen de tekst op het schoolbord wegveegt maar het ook nat reinigt zodat het er helemaal fris uitziet. Lekker! Ertegenaan!

Een laatste blik naar wat het afgelopen jaar ons heeft gebracht. Veel gelachen, veel gehuild, boos geweest, verontwaardigd en blij verrast. 2011 is voor mij het jaar geweest dat Dagtaak is ontstaan. Als een dagelijkse oefening, uitprobeersel, kijken waar het schip strandt en of de actualiteit en de waan van de dag steeds voldoende stof in zich heeft voor een korte tekst. En dat laatste was zeker het geval. Met de neus steeds dicht op het nieuws heb ik op een andere manier gekeken dan wanneer ik er niet over zou schrijven. Wat vandaag "hot" was (met de invoering van Twitter zeggen we massaal "Trending") is een week later, of soms al eerder, weer uit het collectief geheugen gewist.

Het was zoals Youp van 't Hek het vanavond zal zeggen: een Lawaai-jaar. Veel geroep, veel absurde plannen en veel pogingen om onvermogen op diverse terreinen te camoufleren.

Wat te denken van de :
De invoering van de Plaszak in de trein: http://dagtaak.org/2011/10/plaszak-de-ns-en-de-hoge-nood.html
of
Het verplichte Wilhelmus bij de inburgeringstoets: http://dagtaak.org/2011/06/donner-wilhelmus-inburgering.html

Ook een jaar waarin er nog nooit zoveel mensen naar een rechtszaak hebben gekeken en er ware filmscenario's over een eetclub zijn geschreven:
http://dagtaak.org/2011/04/donderdag-vertigo-duizelingwekkende-hitchcock-en-de-eetclub.html

Allemaal zaken die we op de voet gevolgd hebben en waar we ons van afgekeerd hebben, om gelachen hebben of luid voor geapplaudisseerd. Maar eigenlijk zijn we het allang allemaal weer vergeten. De waan van de dag wordt uiteindelijk ingehaald door de persoonlijke emoties die we erbij hebben en die onze stappen en keuzes bepalen; en die gaan over het jaar heen, wat zeg ik, over de jaren heen!

Persoonlijk maakte de ontmoeting met een vrouw in de vrouwengevangenis in Polen een onuitwisbare indruk. Zij heeft levenslang en voor haar maken de jaartallen niet meer uit:
http://dagtaak.org/2011/08/vrouwengevangenis-in-polen-lubliniec.html

Ik wens alle lezers een prachtig 2012 met veel humor om de waan van de dag maar vooral veel prachtige persoonlijke momenten!
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Nan schreef op Zaterdag 31 december:
Dank voor je prachtige columns over de waan van de dag (en het ontmaskeren daarvan). Haal maar even adem. En daarna weer fijn beginnen....

alizee schreef op Zaterdag 31 december:
jij ook alle goeds voor 2012 en bedankt voor je dagelijkse juweeltjes!

Anwar schreef op Zaterdag 31 december:
Jij ook een mooi en gezond 2012 gewenst!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 plus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2