Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.



Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Vrouwengevangenis in Polen, Lubliniec

Donderdag 18 augustus 2011

Over terugkeer naar de maatschappij gaat het. Over re-integratie, over maatschappelijke uitsluiting, over methodes die gebruikt kunnen worden om de weg naar werk weer mogelijk te maken. Ik heb daar wat over te vertellen, en dat mag. Vijf dagen lang. Voor personeel van de vrouwengevangenis, voor maatschappelijk werkers en voor een keur aan mensen die nauwelijks middelen hebben om goede begeleiding mogelijk te maken.
Plaats van handeling; de vrouwengevangenis in Lubliniec, een vijftig kilometer van Katowice vandaan. In het zuiden van Polen.
De zaal waar de training wordt gegeven bevindt zich middenin de gevangenis. Om er te komen leggen we elke dag de weg af van poort naar zaal dwars door de ruimtes waar de cellen zich bevinden. Vaak zijn ze dicht, soms zijn ze open. Soms zijn de gangen leeg, soms worden we aangeklampt. Ik kan de cellen inkijken. Stapelbedden, 6 vrouwen in een cel van een krappe vijftien vierkante meter. Letterlijk bovenop elkaar, een kleine half open sanitaire ruimte. Verder veel pluche beesten en elke lege vierkante centimeter volgepropt met prullaria. Op de celdeur is aangegeven of het een cel is voor rokers of niet rokers. In de afgelopen vijf dagen heb ik tientallen cellen gezien, op een ervan het bord: Cela dla Niepalacych, niet rokers dus. De cel was leeg, maar dat kan toeval geweest zijn.
Het gebouw stamt uit 1893 en dat is te zien, te ruiken en te voelen. Onze ruimte bevindt zich naast de binnenplaats waar gelucht wordt. In kleine groepjes wordt er geroddeld, gefluisterd en vooral naar ons gekeken. Een kleine groep mensen van buiten waaronder twee mannen. dat trekt.
We worden uitgedaagd dat is duidelijk, we zijn de indringers van buiten, mannen in een grote vrouwengemeenschap. De enige mannen zonder uniform. De kapelaan heeft weliswaar andere kledij maar ook een soort van uniform. De vrouwen die wachten op hun luchtbeurt hangen, voor zover ze een plek op de eerste rij hebben, achter de tralies, de ramen zijn open. Het is mooi weer.
De trainingsruimte is licht, ruim en redelijk modern en comfortabel. Als ik een paar minuten voordat het mijn beurt is om van wal te steken aan een bewaker vraag waar de toilet is, wijst hij mij op een deur. Ik loop de gang in. Pas halverwege ben ik me ervan bewust dat ik in een gang loop waar zich cellen bevinden. Er gaat een deur open, een vrouw, overduidelijk geen personeel, kijkt me indringend aan en wenst me in het Pools een fijne dag. Op de achtergrond hoor ik gelach. Ik vind de wc wel, maar zonder er echt van gebruik te kunnen maken loop ik snel terug als ik zware voetstappen hoor. Een bewaker. Hij lacht naar me en begeleidt me terug naar de trainingsruimte. Ik mag beginnen.
Over sociale uitsluiting en re-integratie.

Naschrift: Op de slotdag van de training werd mij een cadeau aangeboden. Een geborduurde afbeelding van een schip op de open zee. Gemaakt door een vrouw die levenslang heeft gekregen. En dat is in Polen, mits er gratie wordt verleend, 25 jaar. Anders echt levenslang. Ik ga het ophangen in de wetenschap dat elke dag dat ik het zie, al is het over jaren, zij er nog steeds zal zitten.

Volgende Dagtaak meer over Lubliniec
(De foto is van een film die over de vrouwengevangenis in Lubliniec is gemaakt)

eerdere dagtaken over deze vrouwengevangenis:
https://www.dagtaak.org/2013/01/spijt-berouw-en-straf.-over-de-gevangenis-in-lubliniec-in-polen.html
https://www.dagtaak.org/2011/08/vrouwengevangenis-in-lubliniec-re-integratie-en-maatschappelijke-uitsluiting.html
https://www.dagtaak.org/2011/08/vrouwengevangenis-lubliniec-en-mijnstadje-nikiszowiec-polen.html





Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Aiken schreef op Vrijdag 19 augustus:
Goed geschreven. Sfeerbeeld is spannend.

Nynke schreef op Donderdag 18 augustus:
Mooi!! ben benieuwd naar het vervolgd.

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel Soerabaja



Na Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)




Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.



Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)



Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2