Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Wonderen, meloenen en een doosje boeken

Dinsdag 31 maart 2020Gisteren sprak ik hem weer, de man die mij enkele Dagtaken geleden al beloofde dat "de wonderen de wereld nog niet uit zijn". Het was een telefonisch consult. Binnenkort, zo liet het ziekenhuis weten, kunnen we ook beeldbellen met de arts. Dat is fijn, maar nu was ik blij dat ik hem niet in de ogen hoefde te kijken toen ik toch maar de triviale vraag stelde over erecties, ejaculaties en orgasmes.

"Ach, het is niet zo belangrijk hoor," voegde ik nog toe, "er zijn belangrijkere zaken in de wereld, maar ik ben wel benieuwd." Ik gebruikte de Latijnse termen. Die kwamen makkelijker mijn mond uit, en ik had er alle vertrouwen in dat de arts wel wist waar ik op doelde.

"Er is veel weggehaald," legde hij uit. "Een zenuwsparende operatie lukt in veel gevallen, maar in uw geval lag toch de prioriteit bij het weghalen van wat weggehaald moest worden. Ik spreek toch gauw over de grootte van een kleine meloen, naast de blaas en de prostaat natuurlijk." Ik knikte mee, natuurlijk. Al had ik geen idee hoe groot een kleine meloen is. Ik wist waar hij heen wilde. "En," zo rondde hij dit gespreksthema af:"de wonderen zijn de wereld nog niet uit." Toen wist ik dat ik deze man nooit uit het oog wilde verliezen. Mijn troost in bange dagen. Iemand die mij snapt en op het juiste moment met de goede woorden komt: er is hoop, immers, wonderen bestaan!

We babbelden wat na over corona, de impact op het ziekenhuis en hoe zwaar het momenteel is om arts te zijn. Tussen neus en lippen wilde ik weten of een eventuele behandeling in gevaar zou komen door de coronacrisis als op de volgende scan over vier weken wel de tumorcellen zichtbaar zijn. Hij dacht van niet. "Maar dat is aan de oncoloog, ik ga over de afvoer, en met de nieren en de urinestoma lijkt alles in orde. We spreken elkaar over een half jaar weer en sterkte met de scan. En ... niet onbelangrijk.. ik zou u afraden om uw verdere leven meer dan vijf kilo te tillen in verband met de kans op een stomabreuk, en dat wilt u niet." "Vijf kilo?, reageerde ik, "maar dat is een klein doosje boeken, de dagelijkse boodschappen, mijn schooltas zonder broodtrommel maar met beamerkabels en oplader..... " Hij brak me af, "ach, misschien is vijf kilo ook wel wat weinig, maar pas op met tillen."

Nadat de verbinding was verbroken was ik even met stomheid geslagen. Snel daarna schreef ik de belangrijkste woorden uit het gesprek op: "wonderen, meloenen en een doosje boeken".

Op die woorden heb ik een uur meditatief door het bos gewandeld. Twaalf passen per zin. Eindeloos heb ik die herhaald. Vierhonderdtwintig maal, met vijf maal een pauze van vier minuten. Ik tel graag. Sterker: de laatste tijd tel ik bijna alles; tot aan mijn zegeningen aan toe. Maar daarover de volgende Dagtaak meer.

Nog 28 dagen tot de volgende scan. Ik voel me per dag beter en de eerste afspraak over een half jaar staat al! Wat kan mij dan nog verder gebeuren?
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Rosanne schreef op Zondag 5 april:
Wat een mooie woorden Ton! Dat schrijf je prachtig op. Ik wens je veel zon en energie!

Yolande schreef op Woensdag 1 april:
Zo raak, Ton, ieder woord. Taal kan toveren

Sarah schreef op Dinsdag 31 maart:
Prachtig geschreven! Blijf schrijven Ton en bundel je verhalen in een boek. Ik denk dat het voor veel lotgenoten - en hun naasten- troost en hoop zal bieden. Ik weet nog wel een goede uitgever! Het allerbeste toegewenst , blijf moedig en dapper en hou vol!!

Wim bouwman schreef op Dinsdag 31 maart:
Wat weer een goed verhaal met lastige vragen. Maar fijn om je verhaal te lezen , en je vertrouwen in de toekomst. Ton blijf sterk wij bidden voor je!

Kees Lagerwaard schreef op Dinsdag 31 maart:
Oh Ton, wat kun je toch prachtig schrijven, zelfs over zulke serieuze persoonlijke zaken. Blijf schrijven. Ik geniet er erg van. En ik reken erop dat je beter wordt.

Hans schreef op Dinsdag 31 maart:
We stick together ‼️

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2