Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 8: 15 februari tot 22 februari 2015

Geknipt voor de prijs, het blogbal, Loesje en de plopper.

Dinsdag 17 februari 2015

Ik ben vandaag geknipt. Door een kapster. Colette heet ze. "Het moet zo geknipt worden dat het over drie weken helemaal goed zit," gaf ik haar mee, "want dan is de finale voor de titel: Blogger des Vaderlands." "Maak je kans?" vroeg ze. Ik vond van wel. Al zal het kielekiele worden.

Het leek haar wel wat als ik die titel zou krijgen. Ook voor haarzelf. Roem straalt immers af op de mensen waar je mee omgaat, al zie je ze maar eens in de twee maanden. Het zou in elk geval haar kapsalon geen schade berokkenen.

Ze volgde me al een tijdje via de sociale media liet ze weten, dus ze zou het wel horen als het zo ver was. Waarover ik dan blogde, had ze geen flauw ...Netanyahu, kippen, Kopenhagen en Parijs, de promotie van een land

Maandag 16 februari 2015

Regeringsleiders zijn ook maar mensen. Dat wordt wel eens vergeten, ten onrechte. Een land leiden is geen gemakkelijke opgave. Je hebt met van alles te maken, van openingen van bruggen en kanalen, tot belastingherzieningen en alles daartussen: oorlogen, aanslagen, nationale en internationale solidariteit en natuurlijk, wellicht het belangrijkste: het promoten van je land!

Als je land niet lekker op de kaart staat, stel je als regeringsleider niet veel voor. En over wat lekker is, mogen de meningen best verschillen. Als het maar op de kaart staat! Mijn oom Wim zei het vroeger al: "slechte publiciteit, is ook publiciteit." Toen ging het over onze lokale voetbalclub, maar het gaat na...Kopenhagen, Parijs, carnavalsoptochten en de diepgewortelde angst

Zondag 15 februari 2015

We zijn bang. U en ik. Voor tirannen en fanatisten. Dat is logisch.

De macht van het automatische wapen is enorm.

Ik dacht dat het Arnon Grunberg was die een paar weken geleden in de Volkskrant schreef:

"Vrijheid is wat we afschaffen om haar beter te beschermen."


Zelfcensuur is niet altijd slecht. Het kan ook een vorm van beschaving zijn om niet altijd dat te zeggen wat je op het hart ligt, maar om censuur op te leggen aan jezelf of aan anderen uit angst dat één of andere randdebiel in naam van een hoger goed terreur gaat uitoefenen is ronduit afschrikwekkend. En zover is het nu al.

Slechts dapperen en dwazen halen hun sch...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2