Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Geknipt voor de prijs, het blogbal, Loesje en de plopper.

Dinsdag 17 februari 2015

Ik ben vandaag geknipt. Door een kapster. Colette heet ze. "Het moet zo geknipt worden dat het over drie weken helemaal goed zit," gaf ik haar mee, "want dan is de finale voor de titel: Blogger des Vaderlands." "Maak je kans?" vroeg ze. Ik vond van wel. Al zal het kielekiele worden.

Het leek haar wel wat als ik die titel zou krijgen. Ook voor haarzelf. Roem straalt immers af op de mensen waar je mee omgaat, al zie je ze maar eens in de twee maanden. Het zou in elk geval haar kapsalon geen schade berokkenen.

Ze volgde me al een tijdje via de sociale media liet ze weten, dus ze zou het wel horen als het zo ver was. Waarover ik dan blogde, had ze geen flauw benul: "Ik klik zelden op de links die ik voorbij zie komen."

Haar inschatting was dat de mensen die op het Blogbal af zouden komen "niet van dat nette" houden. Ze zou expres wat hapjes achter in de nek knippen zodat het lekker nonchalant zit. De bakkebaarden moeten wel recht, anders is het geen gezicht. Ik vertrouw op Colette.
Ondertussen probeerde ik haar duidelijk te maken wat bloggen nu inhoudt en wie mijn tegenspelers zouden kunnen zijn op die avond. Van Nurks en Sargasso had ze nog nooit gehoord en The Post Online meende ze te herkennen van haar vele internationale reizen. Ik noemde er nog een paar, maar er gingen geen lichtjes branden. Ook Dagtaak zei haar niks, totdat ik haar vertelde dat dat mijn site was. Colette houdt van mensen, maar voor Bloggers heeft ze geen tijd.

Haar salon ligt tegenover de poort naar de Hommelstraat/Hommelseweg. De enige straat van Arnhem met echte internationale allure. Het wemelt daar van Nederlanders die Loesje leuk vinden, van Jihadisten die Loesje niet leuk vinden, van Syriërs die nog nooit van Loesje hebben gehoord, van Surinaamse, Turkse en Achterhoekse Barber-Shops en van winkeltjes die beloven alles te verkopen wat je nodig hebt.

"Dagtaak is als een plopper," had ik voor het afrekenen tegen Colette gezegd. "Dagtaak probeert soms met humor, soms met bittere ernst verstopte putjes te openen." "Al is het dan niet bij anderen, dan op zijn minst bij mezelf," voegde ik er onverstaanbaar aan toe.

Een plopper. De bazar tegen de Hommelsepoort aan (links Sint Marten, rechts Klarendal) verkocht ze. "Een zakje?", "Nee geen zakje." Met de plopper zwaaiend in de hand liep ik terug richting de auto. Halverwege het pand van Loesje.  In de etalage de tekst: "Spotprenten?? Oké , nu Boeddha!

Ik snelde terug naar Colette. Bloggen? Ja...dat is wat Loesje in vier woorden doet, maar dan doen wij het omslachtiger!

Voor Colette de laatste columns van Dagtaak:
Netanyahu en Kopenhagen
Kopenhagen, carnaval en de angst
Sterven op Valentijnsdag is heengaan in liefde
Stokslagen voor blogger Raif BadawiDeel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Angela schreef op Dinsdag 17 februari:
Hoi Dagtaak/Ton, waar is de uitreiking en is die toegankelijk voor publiek? Ben benieuwd!

Peter43 schreef op Dinsdag 17 februari:
Graag namen en details! Over welke kapsalon in Arnhem heb je het? Klinkt goed!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 minus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2