Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Sterven op Valentijnsdag is heengaan in liefde. Ischa Meijer, Marco Pantani en altijd Chet Baker

Zaterdag 14 februari 2015

Sterven op Valentijnsdag is heengaan in liefde. Passie, hartstocht, verlangen en dood. Roder kan een dag niet zijn. Door de commercie vertroebeld, wat jammer is, want dit zijn de grote thema's die er toe doen en de motor zijn van een groot deel van het bestaan.

Ik heb een tic om elke dag even te kijken wie er overleden zijn op een bepaalde dag. Zelden valt het samen: sterven op je geboortedag. Ischa Meijer overkwam het. De "dikke man" van het Parool, de minnaar van Connie Palmen, de gevreesde en geliefde interviewer van Vrij Nederland en de man die altijd gelijk wilde hebben en het ook nog redelijk vaak had.

Het is ook de sterfdag van Marco Pantani (een prachtige in memoriam video trouwens opgenomen in de Dagtaak van 20 juli 2011, echt even kijken) bij wie de tragiek van een groot renner bijna symbool staat voor de passie, de pijn en de hartstocht die de wielersport zo bijzonder maakt. Pieken en dalen. Geboorte en dood. Steeds opnieuw sterven.

De heilige Valentinus werd op 14 februari in de derde eeuw van onze jaartelling omgebracht vanwege zijn geloof. Hij weigerde afstand te doen van zijn eigen opvatting en stond pal voor wat hij vond. Bij de grote heiligen-schoonmaakronde van de katholieke kerk is Valentijn in 1969 afgevoerd van de heiligenkalender. Hij paste waarschijnlijk niet mooi in het rijtje met wat je van heiligen zou mogen verwachten, vanaf die tijd wordt een Italiaanse monnik herdacht die bloemen aan geliefden schonk die hij zelf kweekte in de kloostertuin. Ook mooi.

De zoektocht naar waarheid (zoals Ischa dat deed in zijn interviews), de zoektocht naar erkenning en de passie (Marco Pantani) en de zoektocht naar het ultieme geloof (Valentinus) is bijna altijd tot mislukken gedoemd, maar het toewerken daarnaar  is prachtig. Echte waarheden zijn zeldzaam, maar zolang we onszelf de zoektocht misgunnen is het maar een sober leven.

Hoedt u voor wie het denkt te weten. Een mooie Valentijnsdag en een mooie zoektocht gewenst.

Als toetje, My Funny Valentine van Chet Baker

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

dagtaak schreef op Maandag 16 februari:
helemaal mee eens, was zelf ooit judoka. Ruska was een (miskende) held.

Piter de Vries schreef op Maandag 16 februari:
En helaas kan Ruska ook aan dit rijtje worden toegevoegd. Nederlands meest succesvolste judoka; verdient postuum de erkenning waarvoor hij heeft gevochten.

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2