Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 13: 22 maart tot 29 maart 2015

Gelderland Boppe, grenzen dicht en Zijlstra voor President

Zondag 29 maart 2015

In Gelderland is het fijn wonen. Er is veel natuur en er zijn mooie steden. De mensen leven in vrijheid en zijn domweg gelukkig. We zijn niet met veel, maar wel met genoeg.

Zo af en toe komen er randstedelingen onze kant op. Ze vluchten voor de herrie, de stank, de drukte, maar vooral vanwege het Haagse politieke klimaat. Dat snappen we best. Maar 't is sinds kort ons pakkie an niet meer. Lang hebben we de illusie gehad dat het steunen van de onderdrukte Randstadbewoners zin had. Wie herinnert zich niet de Dam, de Maliebaan, de Coolsingel, Neude. De pleinen van de Hemelse Vrede, Taksim en Caïro vallen erbij in 't niet. Om over de boulevards van Bagdad nog maar te zwijgen.De banken hebben gelijk, zowel bij ABN, ING als SNS is de Top zwaar onderbetaald

Zaterdag 28 maart 2015

(zondag 29 maart: de ABN-top heeft besloten van de ton extra af te zien na alle commotie die is ontstaan. Onderstaande Dagtaak was van 2 dagen daarvoor)


Het is er door. Gelukkig. De topmannen van de ABN krijgen wat ze verdienen. Bakken met geld en de schande van het land. Het eerste is wat telt, het tweede hadden ze al. Dus wat maakt het uit.

Een ton per man bonus over een redelijk marktconform salaris. Daar moet ook nog belasting over worden betaald. Dus waar hebben we het over? Nog geen € 4.000 per maand (netto) extra, weliswaar inclusief vakantiegeld en eindejaarsbonus.

Dat bedrag kan voor u veel zijn, maar voor een gemiddelde bankier die failliet is gegaan en midde...Gezeik des Vaderlands, het heilige Moeten, de Snipperdag en bananen

Donderdag 26 maart 2015

Het leven is leuk, behalve wanneer het moet. Vandaag moest ik. Van alles en iedereen. Het begon met de bak en de hond en eindigde met een oud zeikwijf. Normaliter ben ik assertief genoeg om keuzes te maken, vandaag niet.

Het broeit. En dat is niet goed, of juist wel. Een overpeinzing:

Stel, je bent Dichter des Vaderlands en mensen verlangen dat je dicht. Nog erger: op dagen dat je niet dicht word je beschimpt, bespot en belachelijk gemaakt. Je bent Denker des Vaderlands, en je denkt je rot, maar vandaag even niet. Al je eerdere gedachten worden opzij geschoven, in het water gegooid en als nooit bedacht beschouwd. Je bent Debater des Vaderlands en ook nog Minister President en je d...Loterijen, vuile was, volksbedrog en de droomfabriek

Woensdag 25 maart 2015

Het wordt tijd voor een nieuwe loterij. De Staatsloterij was al ontmaskerd (heeft u zich al ingeschreven voor ikwilmijngeldterug.nl ?) , de Toto is in handen van de Chinezen, de balletjes bezetten de ministeries en nu dreigt ook de vuile was van de Postcodeloterij buiten te worden gehangen. Baas Boudewijn Poelmann is er niet blij mee. En hij heeft gelijk. Leuk is anders. Denk je dat er een leuk boek over je wordt geschreven, haalt die nozema van een auteur het in d'r hoofd kr...


Prinsesjes huilen niet van Heidi Hassenmuller over seksueel misbruik. Uitgelicht

Dinsdag 24 maart 2015


Eerder verschenen op Dagtaak, vandaag uitgelicht:

NBD/Biblion over Prinsesjes: "Vlot leesbaar, goed opgebouwd verhaal, dat het stilzwijgen kan verbreken van mensen die in soortgelijke schijnbaar uitzichtloze situatie zitten. Confronterend, aangrijpend, schokkend."Twee jaar geleden publiceerde Heidi Hassenmüller haar verhaal over seksueel misbruik bij Nieuwe Druk. Dit boek is eerder verschenen in Duitsland en onder andere Polen en Frankrijk en heeft veel stof doen opwaaien. Op verzoek geeft Heidi Hassenmül...Hard gelach, Mijnheer de president, slaap zacht en de rest van Nederland, word wakker

Maandag 23 maart 2015

We wisten het al, maar nu is het bewezen: een dutje tussendoor helpt! Het wetenschapskatern van Nu.nl heeft het voor ons uitgezocht: mensen die slecht slapen herinneren zich weinig en leren slecht van hun fouten. Of het nu om leerlingen, studenten, vrachtwagenchauffeurs of politici gaat. Er zijn echter wel gradaties.

Uit nader onderzoek blijkt dat leerlingen (lagere school- en middelbare school) voldoende hebben aan elke middag een kwartiertje rust, studenten zullen hun campuscafé moeten ombouwen tot een dormatorium, vrachtwagenchauffeurs ...TTIP, Lubach, Sigmund Gabriel en de overname van Europa

Zondag 22 maart 2015

Of je nu wel of niet Lubach leuk vindt, hij kwam vorige week (15 maart) eindelijk met een begrijpbaar item over TTIP (het mega handelsverdrag met de Verenigde Staten) in zijn "Zondag met Lubach". TTIP leent zich slecht voor satire en grappen, daar is de impact te ernstig voor, Lubach lukte het wel. Wil je op luchtige wijze enig begrip krijgen van de omvang en gevolgen van het af te sluiten akkoord, kijk dan echt het filmpje (helemaal uitkijken).

Onze eigen minister president Rutte is één van de grootste pleitbezorgers van het verdrag. Een jaar geleden werd het Rijksmuseum in Amsterdam vereerd met een bezoek van Obama. Onder de Nachtwacht smeedde Rutte met Obama no...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2