Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Gelderland Boppe, grenzen dicht en Zijlstra voor President

Zondag 29 maart 2015

In Gelderland is het fijn wonen. Er is veel natuur en er zijn mooie steden. De mensen leven in vrijheid en zijn domweg gelukkig. We zijn niet met veel, maar wel met genoeg.

Zo af en toe komen er randstedelingen onze kant op. Ze vluchten voor de herrie, de stank, de drukte, maar vooral vanwege het Haagse politieke klimaat. Dat snappen we best. Maar 't is sinds kort ons pakkie an niet meer. Lang hebben we de illusie gehad dat het steunen van de onderdrukte Randstadbewoners zin had. Wie herinnert zich niet de Dam, de Maliebaan, de Coolsingel, Neude. De pleinen van de Hemelse Vrede, Taksim en Caïro vallen erbij in 't niet. Om over de boulevards van Bagdad nog maar te zwijgen.

Lang hebben we gedacht hen te helpen. Het tegendeel blijkt het geval. Onze steun roept onrust op, de mensen verwachten hulp van ons, die wij achtereenvolgens niet kunnen en willen bieden. Ons motto is: lang leve de dictatoriale omstandigheden aan de andere kant van de A2. Hoe dictatorialer ze zijn, des te beter kunnen ze hun eigen grenzen bewaken.

Na de verkiezingen van ons provinciale bestuur en de ons zo geliefde waterschappen (immers: Gelderland is Waterland) zijn eindelijk de democratisch gezinde zeurpieten er uit gesodemieterd en kunnen we weer onze eigen lijn trekken. Halbert, onze Gelderse vriend, Zijlstra uit Oosterwolde (voor wie dat niet kent: niet ver van Oldebroek) slaakt kloeke taal en de spijker op zijn kop. Hij is nu nog onze afgevaardigde in Den Haag, binnenkort onze eerste kersverse President.

Grenzen dicht en lang leve de dictatuur, zolang wij maar in vrijheid kunnen leven is zijn motto. Geen vuist en opheffend vingertje, maar een uitgestoken hand naar boeven en zelfverrijkers.  En zo is het. Wat de Gelderse boer niet lust, dat vreet hij niet en de wereld is niet groter dan onze akker.

Vanzelfsprekend is het bij ons ook allemaal niet koek en ei. Ook wij hebben onze raddraaiers, snoeshanen, kwajongens- en kwameisjesstreken. Ook bij ons wordt onder Halbert gefraudeerd, uit de pas gelopen en wel eens iets niet gedaan wat door de beugel kan. Maar dat lossen we intern wel op.

Het roer gaat om. Lang leve Halbert. In de Gloria!!


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Peter43 schreef op Zaterdag 28 maart:
Halbert toch uit Friesland?? Maar misschien doel je daar op met je Gelderland Boppe, Oosterwolde idd zowel in Frl als in Gld. Halbert speelt gevaarlijk spel met zijn interview vandaag in de Volskrant. Bewust??

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 maal 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2