Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 9: 23 februari tot 2 maart 2014

Dankwoord, Blogparel 2013, de Zak, het Publiek en Sociale Media

Zaterdag 1 maart 2014

Het is niet niks! Laat ik dat maar benadrukken. Het is niet niks om de publieksprijs van de Blogparel 2013 te winnen. En toch is het gelukt ... en niet zonder slag of stoot.

Ik heb heel wat mensen te bedanken. Zonder hen was het nooit gelukt. Nog sterker: zonder hen was mijn Dagtaak een niemendalletje gebleven, een losse flodder, een schot zonder roos, een speld zonder hooiberg, een eenmanscolumn zonder publiek.


Mijn vrouw. "Nee schat, ik ga nog niet mee naar bed! Ik ga eerst nog wat schrijven, waarover? Geen idee." Ik heb ze niet geteld, maar het merendeel van de Dagtaken is te danken aan haar consequent volgen van de dagbladen en aan het mij ...De strafbare illegaal, zoet en zuur en de slob van Teeven

Donderdag 27 februari 2014

Arie Slob doet van zich spreken: "Ben je helemaal mal, Fred Teeven!" En Arie heeft gelijk. Teeven is mal. Zo mal als het maar zijn kan, maar wel slim, slimmer dan Arie en slimmer dan de PvdA.

Arie heeft een geweten. Dat siert hem. Maar Arie is samen met wat andere lokale partijen uit het Nederlandse taalgebied wel verantwoordelijk voor de instandhouding van dit kabinet. Een kabinet dat slobbert en kwakkelt. Een kabinet dat je doet vergeten dat naast de VVD ook de PvdA een aantal ministersposten bezet. Een kabinet dat onder het mom van de participatiesamenleving de zorg verkwanselt, werklozen onder dwang oud papier laat ophalen (en wegbrengen), met behoud van uitkering. Een kabinet dat lie...Normen voor HBO, MBO of ouwelullenpraat? Over schrijven, luisteren en gelezen worden

Dinsdag 25 februari 2014

Schrijven is lastig. Je hebt er pen en papier voor nodig en een doorhaal op schrift oogt niet zo netjes. Typen is al een stuk eenvoudiger, en maak je een keer een fout dan is er de herstelknop. Dan moet je de fout echter wel zien, en dat is niet altijd even eenvoudig.

Aankomende week vindt er op de HBO-instelling, waar ik werkzaamheden verricht, een taaltoets plaats. De toets mocht ik samenstellen; mijn naam staat er niet onder, maar toch weten veel studenten dat ik de schuldige ben. Wellicht is het beter als ik me de komende dagen ziek meld.

Waar wordt op getoetst? Niet op punten en komma's, niet op pleonasmen, ook niet op tautologieën en zelfs niet op contaminaties. De nadruk lig...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2