Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 12: 16 maart tot 23 maart 2014

De uittocht, columnisten, partijleden, financiers, kiezers en sympathisanten Tabee Wilders

Zaterdag 22 maart 2014

De grote uittocht is begonnen.

De uittocht der verbaasden. De uittocht van mensen die zijn lef bewonderden, zijn humor, zijn recht-door-zee mentaliteit. De uittocht van naïevelingen. De uittocht van mensen die dachten dat het allemaal wel niet zo'n vaart zou lopen. Die bleven geloven in de kracht van de vrijheid van meningsuiting en dat het debat de krachtigste manier is om zin van onzin te scheiden.

De uittocht is begonnen. Van opportunisten. Van mensen die op hun klompen aanvoelen dat het niet langer handig is voor hun loopbaan om de grote enge boze man te blijven volgen. De uittocht is begonnen.

Kamerleden, gemeenteraadsleden, leden van de Provinciale Staten. De aankome...De grote enge blonde man, nooit, nooit, nooit en de speech van Wilders in Den Haag

Donderdag 20 maart 2014

Ik ben misselijk. En de dag moet nog beginnen. Met mijn stomme hoofd heb ik vanmorgen een filmpje gezien van een grote blonde enge man. De man stond op een podium. Hij hitste het publiek op. Om te scanderen. Hij deed dat door vragen te stellen. Niet meer en niet minder.

Hij genoot ervan. Hij genoot zichtbaar dat het publiek, zijn publiek, dat scandeerde wat hij wilde horen. De eerste vraag ging over de wenselijkheid van meer of minder Marokkanen in Den Haag. Het antwoord verraste hem niet. "Minder, minder, minder," klonk het uit de kelen. "Dan gaan we dat regelen," antwoordde de blonde enge man.

Het filmpje was mij gisterenavond ontgaan. Ik was in slaap ge...Stemadvies, neem een bloemetje mee naar het verzorgingshuis, nu het nog kan

Woensdag 19 maart 2014

Stemmen is geen lolletje. Zeker niet voor de gemeenteraadsverkiezingen. Elk plezier wordt vergald door landelijke politici die als Haantjes-de-Voorsten hun best doen om aan te geven dat het nu echt om de gemeentes gaat en niet om hen.

Waarom dan toch gaan? Simpel: om de mensen in de verzorgingshuizen een hart onder de riem te steken. Veel stemlokalen zijn gevestigd in een verzorgingshuis (niet bij u? probeer dan een andere plek in uw gemeente te vinden waar wel in een verzorgingshuis gestemd kan worden!).

Traditiegetrouw zitten de bewoners van mijn stemlokaal vanaf 7.00 uur al klaar in de houding. Achter hun rollators, goed aangekleed, pas geknipt de da...Sotsji, de Krim, Poetin en de vlaggenparade. De zes weken van Vladimir

Zondag 16 maart 2014

Net nadat de laatste Russen hun stembriefje voor het referendum op de Krim in de bus hebben gedaan, sluiten in Sotsji de Paralympics. De vlaggen zullen wapperen en het belooft een prachtige uittocht te worden. Poetin kan tevreden zijn.

Het is te hopen dat het vanavond een heldere nacht is boven de Zwarte Zee. De officials, sporters en andere geïnteresseerden zullen vanuit hun vliegtuig een prachtig uitzicht hebben over het schiereiland Krim. Vanaf Sochi zal via Jalta en het pas verworven Strilkove gevlogen worden. De stewardessen van Poetin Airlines schenken champagne en wijzen trots omlaag: "Eto Nasz Kraj! Dat is van ons! Sinds vandaag, en daar moet op gedronken worden." De passagie...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2