Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 10: 2 maart tot 9 maart 2014

The VVD party, its postercampaign and the elections in Rotterdam

Zaterdag 8 maart 2014

Say no more! The Dutch People-party for Democracy and Freedom (PDF) sent a message to all its inhabitants: "In Rotterdam We Speak Dutch."

Unfortunately not all citizens of this famous Dutch internationally orientated town are able to understand this message.

We asked a few famous Rotterdam people to give their opinion about this statement.

Graziano Pelle ("The man with the Golden Elbow", one of the mostly feared attackers of Feijenoord Rotterdam) replied shortly. "I have seen more than enough advertisement-boards in my carreer. I tried to hit one two weeks ago. Since then I try to avoid them. Furthermore, I don't speak Dutch. So, I don't hav...De onschuld van Joris Demmink, het vertrouwen in Justitie en de foute praktijken van anderen

Donderdag 6 maart 2014

Het is een schande. Joris Demmink, jarenlang één van onze belangrijkste mannen op het Ministerie van Justitie; een man die wat in de melk te brokkelen had; een man met connecties; een man die vanzelfsprekend niet om liefde en aandacht hoeft te bedelen: macht erotiseert namelijk; deze man, en juist deze man, met een gezicht waar zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden op zouden vallen; juist deze man wordt verdacht van ontucht, van list en bedrog, van onzedelijke handelingen met jongens in en net voor de puberteit.

Het moet niet gekker worden. Als een man, die aan de top heeft gestaan van Justitie, een man die tutoyeerde met zo ongeveer alle ministers van Justitie die Nederland de...Boekenweek 2, Polare 2, reizen, Terug naar Bandung, en andere bestemmingen

Woensdag 5 maart 2014

Aan alles komt een eind. Zelfs aan zelfbenoemde grootmachten. Dat is een troostende gedachte. Vaak duurt het even, soms gaat het sneller. Niet zelden laat de zelfbenoemde grootmacht een puinhoop achter nadat met vele stuiptrekkingen de hegemonie wordt doorbroken, of wordt opgegeven.

Dat is met landen zo (lang leve de erfenis van wijlen de Sovjet-Unie of al iets langer geleden met Joegoslavië of wat te denken van onze koloniën zoals in Indonesië), maar ook in de hogere cultuur.

Het heeft ruim twee jaar geduurd. Het feest van Selexyz dat later Polare ging heten. Wat de redding had moeten zijn van onafhankelijke boekwinkels werd ...Polare, TenPages.Com, Boek, Blog of Bieb, Boekenweek 2014

Dinsdag 4 maart 2014

Volgende week is het feest. Is het bal. Is het boekenweek! Lezend en schrijvend Nederland haalt dan in wat de carnavalvierders deze week doen: Laven en Lezen, tot ze erbij neervallen: dronken worden van letters en het geschreven woord.

Het is natuurlijk alle reden om feest te vieren. Het boek wordt weer elitair, het boek krijgt weer een status, het boek viert hoogtij! De grootgrutter onder de boekverkopers (Polare) is failliet. De aanbieder van nog meer ruis en ellende op de markt Ten Pages Dot Com (crowdfunder van boeken aan wie geen uitgever zich wil vertillen) heeft de stekker eruit getrokken. De bloggers zullen daags voor het boekenbal al uitgeteld zij...Nachtwolven, Poetin, Oekraine en de Krim

Maandag 3 maart 2014

Elk land heeft zo haar eigen elite-troepen. Iran heeft haar Revolutionaire Garde, Irak had haar Republikeinse Garde, Israël de Sayeret Matkal, en Rusland heeft de Nachtwolven.

Hoedt u wanneer u die naam hoort vallen in uw nabijheid.

Voorman van de Nachtwolven is een persoonlijke vriend van Poetin. Als Poetin het even niet al te druk heeft met vissen, paardrijden, koninklijke paren ontvangen in Sotsji of met zijn homojachtpartijen, dan rijdt hij graag een rondje met de man die "de chirurg" wordt genoemd: Alexander Zaldostanov. AZ kreeg onlangs nog een eervolle prijs van Poetin vanwege zijn actieve rol bij de patriottische opvoeding van de Russische jeugd. De Nachtwolven, een be...Zilver, tweede, het zoet en het zuur en de Blogparel 2013

Zondag 2 maart 2014

Ik zeg het maar eerlijk: "Ik ben in de war." Het lukt me slecht mijn gedachten te ordenen, het voelt alsof er een continue ruis vanuit mijn beide oren richting mijn kruin trekt. Elk gevoel voor richting lijkt daardoor ontnomen.

Ik voel me als een postbode die de weg kwijt is. Ik voel me als een geliefde die op een brief wacht die nooit komt. Ik voel me als Koen Verweij die net vier duizendste te kort komt. Waar is het misgegaan? Wat had ik anders moeten doen? Welk pad had ik moeten kiezen?

Om me heen wordt geklapt. Er wordt naar mij gewezen: "Chapeau!", "Petje af!", "Lang niet slecht!" en zelfs "Subliem!" De loftuitingen zijn niet van de lucht. Met lood in de schoenen loop ik na...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2