Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.



Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Boekenweek 2, Polare 2, reizen, Terug naar Bandung, en andere bestemmingen

Woensdag 5 maart 2014

Aan alles komt een eind. Zelfs aan zelfbenoemde grootmachten. Dat is een troostende gedachte. Vaak duurt het even, soms gaat het sneller. Niet zelden laat de zelfbenoemde grootmacht een puinhoop achter nadat met vele stuiptrekkingen de hegemonie wordt doorbroken, of wordt opgegeven.

Dat is met landen zo (lang leve de erfenis van wijlen de Sovjet-Unie of al iets langer geleden met Joegoslavië of wat te denken van onze koloniën zoals in Indonesië), maar ook in de hogere cultuur.

Het heeft ruim twee jaar geduurd. Het feest van Selexyz dat later Polare ging heten. Wat de redding had moeten zijn van onafhankelijke boekwinkels werd een lijdensweg. Met veel tamtam werden prachtige panden tot kille Ikea-vestigingen omgebouwd (lees ook Dagtaak maart 2012). De Ikeaficatie van het Nederlandse Boek had een doorslaand succes moeten worden. Zetbazen en filiaalhouders in dienst van een hoofdkantoor dat de grote lijnen zou gaan inzetten, en dat alles onder de warme naam van "Polare", de vergelijking tussen het lezen van poëzie onder een schemerlamp met een warm peertje erin en het doorbladeren van de Zweedse woongids onder de koude spaarlamp valt te trekken.

Gisteren verkondigde Dagtaak nog de dood van het boek; vandaag is alles anders. Uit de puinhopen van Polare lijken de oude boekenminnende ondernemers, al dan niet met behulp van crowdfunding, weer op te staan. Het is te vroeg om de vlag buiten te hangen, maar het lijkt erop dat de Broeses, de Dekkers van de Vegten en de Donners uit de restanten van de ruïnes weer iets moois willen gaan opbouwen. En warempel: dat op de drempel van de Boekenweek!

Het thema van de boekenweek is reizen. Reizen is weggaan en weer terugkeren, anders is het vluchten of bezetten. Symbolischer kan haast niet.

Aankomende vrijdagavond 7 maart wordt de Boekenweek geopend. Het is dan bal overal. Geheel in stijl. Zelf zal ik niet in Amsterdam zijn, niet op het Boekenbal, noch op het Blogbal, maar in bibliotheek de Boekenberg in Spijkenisse (reizen zit in mijn bloed). Dat om samen met Femmy Fijten de tweede druk van Terug naar Bandung te presenteren.

Terug naar Bandung gaat over een Nederlandse veteraan die na vijftig jaar terugkeert naar het land waar hij heeft gevochten en liefgehad. Het gaat over sentimenten. Over het einde van een grootmacht die dacht de orde wel even te herstellen en naar zijn hand te zetten. Het gaat over grote en kleine ruïnes, en vooral over de gaten in de harten van al die mensen, de Indische Nederlanders zowel als veteranen, die gereisd hebben ... en weer zijn teruggekeerd.

De presentatie en de lezing zal plaatsvinden in de prachtige bibliotheek de Boekenberg (19.30 Spijkenisse, toegang gratis) en het boek is te koop en te bestellen bij alle Nederlandse en Vlaamse boekwinkels, groot en klein, die graag willen dat er meer gereisd wordt onder de schemerlamp, met het boek op schoot.



(Dagtaak eerder over Terug naar Bandung)





Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel Soerabaja



Na Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)




Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.



Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)



Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2