Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Populisme, Europa, Kootje komt van links, en de vrienden van Geert

Maandag 12 mei 2014

Ruim anderhalf jaar geleden, september 2012, verscheen aan de vooravond van de verkiezingen voor de Tweede Kamer het boek van Herman Geertsen:"het kootje komt van links."

Het boek en met name de reacties na de column van Meindert Fennema in De Volkskrant (zie ook Dagtaak september 2012) deed veel stof doen opwaaien. Waar trekken we de grens bij het vergoelijken van rechts populisme en waar trekken we de grens bij het in opstand komen tegen het rechts populisme?

De vraag was actueel. Het Nederlandse gedoogkabinet was net gevallen en de politici rolden over elkaar heen om afstand te nemen van Wilders, maar wel een deel van zijn gedachtegoed te omarmen om niet te veel afstand te nemen van de groeiende onrust in het land ten aanzien van populistische en tegen buitenlanders gerichte gevoelens.

We zijn anderhalf jaar verder. De PVV is in de oppositie terecht gekomen en de PvdA en VVD samen "rulen" het land. Nederland maakt, met voorman Teeven, een potje van het kinderpardon door een rigide en mens-en kind-onterend beleid. Het Marokkanen-debat van Wilders roept heftige emoties op, maar leidt niet tot een massale afkeer van zijn partij. Een Duitse rechter noemt het Nederlandse asielbeleid mensonwaardig en weigert een asielzoeker terug te sturen naar ons kikkerlandje. Een moordenaar heeft zijn straf er op zitten maar vergeven en vergeten lijkt zijn daad allerminst.

Ondertussen hobbelen we voort. Wilders heeft ”Anschluss” bij de Oostenrijkse FPÖ en het Franse Front National. Keurige partijen, vindt Wilders.

In de roman “Het kootje komt van links” wordt het de hoofdpersoon te gortig. Hij ziet met afgrijzen hoe Nederland afglijdt van opportunisme via populisme richting neo-fascisme. Hij beschouwt zichzelf weliswaar als democraat in hart en nieren, maar als eenling ook bij uitstek in staat om in het actuele politieke proces in te grijpen. Maar dat vereist dan wel een gewelddadige actie. “Geen vrijheid voor de vijanden van de vrijheid” lijkt zijn motto.
Het beklemmende van deze roman is dat hij zo dicht bij de actuele werkelijkheid staat met een mateloos erotisch verlangen als startmotor.

“Het kootje komt van links” zou zich vandaag ook ergens anders in de EU kunnen afspelen. Wilders en zijn vrienden bedreigen de democratie met al zijn vrijheden in heel Europa. Zij voeden de mythe dat de EU de vijand is van de burger, een nauwelijks verkapte vorm van vreemdelingenhaat.

Ondertussen heeft de PvdA een site opgezet met "De vrienden van Geert"


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2