Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Meindert Fennema, Herman Geertsen, de Volkskrant en het raadsel van het Kootje

Woensdag 19 september 2012

Vorige week vrijdag verscheen er een lovende column van columnist Meindert Fennema op Volkskrant online. Meindert raadde Diederik Samsom aan het boek te lezen en het boek onder andere als voorbereiding te gebruiken voor de volgende hei-sessie van de PvdA.

Meindert ging in op de essentie van het boek: een oud-activist, en thans onderzoeksjournalist, wil een daad stellen tegen het (rechts) populisme en hanteert hierbij middelen die bij menig democraat de wenkbrauwen doet fronsen. In zijn column (link) plaatst Fennema het boek in de traditie van vaderlandse- en wereldliteratuur waarin geweld (links of rechts) een rol speelt.

De column bleef niet onbesproken. De scherpe toon van Fennema riep verschillende reacties op. Hem werd vergoelijking van geweld verweten, hij werd zowel in de rechtse als de linkse hoek geplaatst en de mooiste reactie was dat hij ervan werd beticht het boek onder pseudoniem te hebben geschreven en zelf Herman Geertsen zou zijn. De schrijver van de laatste reactie kan ik uit de droom helpen.

Herman en Meindert zijn twee verschillende mensen. Op de foto hieronder, genomen door Ben Blom tijdens de presentatie van het boek in de Rooie Rat in Utrecht, zien we Meindert uiterst links en Herman uiterst rechts. Dit zonder vooringenomenheid ten aanzien van politieke voorkeuren.

In de roman wordt een beeld geschetst van de politieke situatie in Nederland die zeer sterk doet denken aan de politieke werkelijkheid onder het laatste gedoogkabinet van Rutte. Toch overstijgt dit boek de korte periode waarin Nederland zichzelf en Europa in verwarring bracht. In nauwelijks meer dan 170 bladzijden weet Geertsen voornamelijk de lezer in verwarring te brengen. Romantisch, ja zelfs erotisch, activisme uit de jaren zeventig wordt geplakt op de realiteit van nu. Nadrukkelijk geeft Geertsen aan dit boek niet te beschouwen als een sleutelroman, toch zal de lezer, gewild of ongewild, geneigd zijn gezichten te geven aan de personages uit de "kille"realiteit.

Welk gezicht de lezer aan de hoofdpersoon zal geven zal voor iedereen verschillend zijn. Meindert Fennema heeft daar in elk geval een duidelijk beeld bij.


Het kootje komt van links
Herman Geertsen
Uitgeverij Nieuwe Druk
isbn: ISBN: 978-94-91409-10-3

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 plus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2