Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 44: 27 oktober tot 3 november 2013

Nederland Leest; Over studenten, lezen en beeld en geluid

Vrijdag 1 november 2013

"Wie leest er wel eens een boek?" Een onbehoorlijke vraag, toch stel ik hem zo nu en dan. In de klas. Voor studenten. Aarzelend, alsof ze zich schamen, gaan er dan soms twee soms drie vingers de lucht in. Op een klas van dertig. De studenten studeren informatica en communicatie. Niet tegelijkertijd. Het is of dit of dat.
Een boek lezen is voor de meesten een grote opgave. Toch, als ze horen dat ik af en toe een boek uitgeef, vinden ze dat wel stoer. Een boek is lastig en vaak te dik, maar een boek uitgeven lijkt ze wel wat.

Als ik aangeef dat de uitgeverij ook wel eens een trailer wil laten maken voor een boek, dan zijn enthousiaster. Het aantal hits...Lou Reed overleden ,de dodenlijst van Muziek Expres en het herenakkoord met John Cale

Maandag 28 oktober 2013

Jarenlang stond hij op de dodenlijst. Begin jaren zeventig van de vorige eeuw. Lou Reed zou geen lang leven beschoren zijn. Heroïne, Cocaïne, Drank, Seks en Rock & Roll. Hij wedijverde met David Bowie en Keith Richards. Jim Morrison en Jimmy Hendrix waren al dood.

Gisteren is hij overleden. 71 jaar. Doodsoorzaak onbekend.

Het zou toch niet zomaar een griepje, een fatale longontsteking of een ouderdomskwaal geweest zijn? De legende Lou Reed verdient een waardige dood.

"Er komt een dag," zo zei ooit een oud-tante tegen me, "dat ook jouw helden zullen sterven, als dat in stijl is, zul ook jij daar vrede mee hebben." De oud-tante leeft n...Zwarte Pieten in Ghana, het Ketelfeest, tradities en de Koning van Mole

Zondag 27 oktober 2013

Ze doen het al eeuwen. In het dorpje zo'n 200 kilometer boven Accra staat de kade aan de Volta vol. Elk ogenblik kan de boot komen. De Ketelboot. Volgens overlevering komt de boot uit Opper-Volta. Een eind varen. In plaats van peddels (zoals vroeger), heeft de moderne Ketelboot een dieselmotor. Elk jaar op de laatste zondag van oktober is het feest. Het dorp loopt uit, en niet alleen het dorp. Van heinde en verre komen ouders met kinderen naar het schouwspel kijken. Het Ketelfeest is een begrip.

De boot brengt ontzag, vreugde en geschenken, maar vooral veel humor en gelach, tot tranen toe. De Koning van Mole, gezeten op een olifant, straalt ontzag uit. Hij is groter dan de gemiddelde...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2