Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Zwarte Pieten in Ghana, het Ketelfeest, tradities en de Koning van Mole

Zondag 27 oktober 2013

Ze doen het al eeuwen. In het dorpje zo'n 200 kilometer boven Accra staat de kade aan de Volta vol. Elk ogenblik kan de boot komen. De Ketelboot. Volgens overlevering komt de boot uit Opper-Volta. Een eind varen. In plaats van peddels (zoals vroeger), heeft de moderne Ketelboot een dieselmotor. Elk jaar op de laatste zondag van oktober is het feest. Het dorp loopt uit, en niet alleen het dorp. Van heinde en verre komen ouders met kinderen naar het schouwspel kijken. Het Ketelfeest is een begrip.

De boot brengt ontzag, vreugde en geschenken, maar vooral veel humor en gelach, tot tranen toe. De Koning van Mole, gezeten op een olifant, straalt ontzag uit. Hij is groter dan de gemiddelde Ghanees, oogt ouder dan de gemiddelde Ghanees, maar is een stuk viever. Alsof de brave man wel in jaren groeit, maar zijn jeugdigheid nooit verliest. Een voorbeeld voor de jongeren. De Koning van Mole zwaait de scepter. In plaats van de ons bekende scepter ziet het er uit als een enorme Pollepel. Van goud. De kinderen op de kade hebben elk twee houten pollepels in de hand. Als de boot in zicht is klepperen ze de lepels ritmisch tegen elkaar en beginnen te zingen en te dansen: "Dat zal lekker smaken, eet maar op! Eet maar op!" De laatste "Eet maar op" gaat gepaard met smul- en smakgeluiden. Iedereen weet het, en kent het lied.

Op het dek van de Ketelboot staan voor de olifant met de Koning van Mole zes grote hoge potten, zeg maar gerust ketels. In elk van die ketels zit een blanke man in dampend water. (In vroeger tijden werd het water inderdaad op stoomtemperatuur gebracht, tegenwoordig wordt er wat stikstof in de potten gegooid om tot hetzelfde effect te komen). De blanke mannen gooien vanuit de ketel spiegeltjes en kralen de boot op. Een prachtig gezicht, zeker zo tegen zonsondergang. Al gooiend en strooiend zingen ze over God, de Paus en zelfs over Petrus en de hemelpoort. Op het moment dat ze te hard zingen blaast de Olifant van Mole een slurfvol Volta water over ze heen. Dit tot grote hilariteit natuurlijk van de jeugd.

Het feest duurt drie dagen en nachten. Als de boot is aangekomen dan worden de blanke mannen bevrijd uit de ketels en mogen ze vrijuit spiegeltjes en kraaltjes rondstrooien in het dorp. De laatste nacht mag de jeugd los. Met grote jute zakken moeten ze proberen de blanke mannen te vangen en ze terug te krijgen in de ketels. Dat is niet eenvoudig!

Pas als de laatste blanke gevangen is, mag er vuurwerk worden ontstoken. En dat is in de verre omtrek te zien!

De blanke vereniging van ex-pats dreigt echter roet in het eten te gooien en het feest te willen verbieden. Ze vinden het feest racistisch en mensonterend. "Wellicht kunnen jullie ook Indiërs, Chinezen of Eskimo's in de ketels laten zitten," probeerden ze nog.

De kleine Eskimo-gemeenschap uit Accra is daar pertinent op tegen. Het Zwarte Pieten lijkt te zijn begonnen. 

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

John schreef op Dinsdag 9 november:
Akwasi is van Ghanese afkomst, hij strijd tegen Zwarte Piet in Nederland wat een kinderfeest is! Wanneer gaat hij het Ketelfeest in Ghana weg treiteren hier betreft het een blanke in een kookpot!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 maal 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2