Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 29: 14 juli tot 21 juli 2013

Cat Stevens alias Yusuf Islam alias Stephen Georghiou met pensioen, Morning has Broken, de middelbare school voorbij

Zondag 21 juli 2013

Ik heb gewacht tot het licht werd. Dat was vroeg vandaag. Morning has broken waren mijn eerste woorden. Van Cat Stevens. Hij was samen met Boudewijn van Groot ("Ze woonde in een villawijk, haar ouders waren stinkend rijk") en Ralph Mc Tell ("Let me take you by the hand and lead you through the streets of London") de hofleverancier van de liedjes die wij op de middelbare school zongen als we niet durfden te vertellen dat we straalverliefd waren. Zingen was veiliger.

Cat Stevens gaat vandaag met pensioen. Het is mooi geweest. De goede man wordt vandaag 65 jaar en heeft al het een en ander voor zijn kiezen gehad. Voor zijn kiezen? Ja,...Aruba, Sint-Maarten, Curacao zoeken het nummer van Rutte, een telefoontje is genoeg

Zaterdag 20 juli 2013

"Als u genoeg heeft van Nederland, dan belt u maar!" Premier Rutte is duidelijk. Hem kennende van de televisie en van een korte ontmoeting die ik met hem heb mogen hebben, zal hij er breed bij hebben geglimlacht, toen een hand geschud, en daarna zijn weggelopen voor bezigheden elders. De toehoorders in verwarring achterlatend.

Rutte was op de Antillen. Hij bezocht Aruba, Curacao en Sint-Maarten. Ook de bijzondere Nederlandse gemeentes Bonaire, Saba en Sint-Eustatius werden met een bezoek vereerd.

"U belt maar, en we regelen dat." Zo is het letterlijk geciteerd door de aanwezige journalisten.

Kort door de bocht? Onbeschoft? Overduidelijk? Vernederend? Het is maar net hoe j...Met Reve op bedevaart, zonden vergeven via internet en de digitale biecht op de Sinpages

Donderdag 18 juli 2013

"Het leven wordt er niet makkelijker op, wel moeilijker," zo durfde onze grootste katholieke schrijver Gerard Reve regelmatig te beweren. Het leven was ook niet makkelijk voor een katholiek, zeker niet in de periode waarin hij actief was in de literaire wereld.

De tijden zijn veranderd. Reve zou het toejuichen. Om je zonden vergeven te krijgen is het niet langer nodig het huis te verlaten, verre reizen te maken, je de blaren op de voeten te lopen of de muffe adem van pastoor door het luikje van de biechtstoel toegeblazen te krijgen.

De moderne biecht is digitaal! De paus zegt het en het Vaticaan heeft het bevestigd. Vanuit de bureaustoel achter de laptop, in het zwembad met d...Stappentellen, de Vierdaagse en tel uw zegeningen met de blaren van de GPV

Woensdag 17 juli 2013

Meten is weten. We moeten tellen. Wie niet telt, telt niet mee. De nieuwe rage is stappentellen. Wie zonder stappenteller is werpe de eerste steen. Minimaal 10.000 stappen per dag, dat schijnt gezond te zijn, zo hoorden we tijdens de uitzending Bos en Van den Brink van een paar dagen geleden (Knevel was ziek, zwak of misselijk, in elk geval nam Wouter Bos de honneurs waar).

Van den Brink kwam tot een stap of drieduizend per dag zo herinner ik me, en Bos zweeg over zijn stappenplan. Tienduizend. Dat is ruim tien kilometer voor iemand met lange benen. Per dag. Veel!

Gisteravond ben ik zelf gaan tellen. Zonder meter. Tijdens het uitlaten van de hond. Ik doe dat soort metingen wel ...Over het Woord van het jaar: pelotonremmer en het bedrog van JK Rowling alias Robert Galbraith

Dinsdag 16 juli 2013

Woorden van het jaar worden in de komkommertijd bedacht. Dan komt de creativiteit vrij en de ware geest van de mens: bedrog en jaloezie.

We worden massaal bedrogen en als we niet bedrogen worden dan zijn we jaloers en bedriegen we onszelf. Komkommermotto van 2013 is afremmen wat sneller gaat dan onszelf. Woord van het jaar "Pelotonremmer."

In Vlaanderen, langs de Schelde, worden fietsstroken met hobbels aangebracht. Iedereen die harder dan twintig kilometer per uur wil rijden wordt van zijn fiets gesodemieterd. De stroken hebben al een naam:

Ian Curtis, Joy Division, er zou vandaag gezongen moeten worden.

Maandag 15 juli 2013

Er zou vandaag gezongen moeten worden. Ter ere van de verjaardag van Ian Curtis. Kinderen zouden meezingen, wellicht kleinkinderen ook. Hij zou er de leeftijd voor hebben, 57.

De zanger van Joy Division is al langer dood dan dat hij geleefd heeft. Hij werd 23 en is 34 jaar geleden overleden.

Twee elpees (naast wat verzamel- en livealbums) maakte hij met de band. Niet de meest vrolijke, wel de meest indringende: Closer en Unknown Pleasures.

Zo af en toe moet Joy Division op. Hoe "Hij leve hoog" in de versie van Curtis zou hebben geklonken, weet ik niet. Vast niet vrolijk, wel intens.

"All my lyrics are open to interpretati...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2