Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Cat Stevens alias Yusuf Islam alias Stephen Georghiou met pensioen, Morning has Broken, de middelbare school voorbij

Zondag 21 juli 2013

Ik heb gewacht tot het licht werd. Dat was vroeg vandaag. Morning has broken waren mijn eerste woorden. Van Cat Stevens. Hij was samen met Boudewijn van Groot ("Ze woonde in een villawijk, haar ouders waren stinkend rijk") en Ralph Mc Tell ("Let me take you by the hand and lead you through the streets of London") de hofleverancier van de liedjes die wij op de middelbare school zongen als we niet durfden te vertellen dat we straalverliefd waren. Zingen was veiliger.

Cat Stevens gaat vandaag met pensioen. Het is mooi geweest. De goede man wordt vandaag 65 jaar en heeft al het een en ander voor zijn kiezen gehad. Voor zijn kiezen? Ja, al heeft hij daar zelf een flinke vinger in gehad.

Cat Stevens, de brave liedjeszanger, vond dat hij na een bijna-dood ervaring in 1977 (verdrinkingsdood in Malibu) zijn redder moest eren, en ging in God. In zijn geval in Allah. Cat Stevens was niet meer, Yusuf Islam was geboren. Alles lang voor de Twin Towers en zelfs lang voor de fatwa die tegen Salman Rushdie in 1979 werd uitgesproken.

Cat alias Yusuf raakte in verwarring. Dan was hij het weer eens met de fatwa, in een volgend interview weer niet. Hij had het allemaal niet zo bedoeld. Hij wilde slechts God/Allah danken. Cat is er nooit meer echt bovenop gekomen. Er zijn nog maar weinig middelbare scholieren die hem op het lijstje hebben staan. Gelukkig hoeft hij voor zijn pensioen niet te vrezen. De paar liedjes die wij met zijn allen bij elkaar hebben gezongen zorgden er voor "dat zijn kinderen in een villawijk wonen waarvan de ouders stinkend rijk zijn."

Nog zie ik haar zitten aan de andere kant van het kampvuur. Wat was ze mooi, en wat schitterden haar blonde krullen. Mijn stem was schor en ik was dronken van het enkele biertje dat we toen dronken. Ze stond op en liep weg met hem. Hij, die langer was, en ouder, en meer baardgroei had. Net als Yusuf later.
Ik bleef zitten en zong luider dan ik normaliter durfde. Totdat de zon weer op kwam en zij weer naast me kwam zitten, met kleine oogjes. "Morning has broken."Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Dagtaak schreef op Zaterdag 20 juli:
Dank Liesbeth. Nostalgie. Net zelfs reactie uit Polen: "Hi Ton,pamiętam te czasy...byłam bardzo młoda a czasy w Polsce były wtedy ciężkie!" Dit voor de goede verstaander...

Liesbeth schreef op Zaterdag 20 juli:
Geweldig! Ik vond het ook zo'n prachtig nummer. En in de NCSV zeilkampen waar ik heen ging werden we met dit nummer wakker gemaakt... Onvergetelijk!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 maal 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2