Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 21: 19 mei tot 26 mei 2013

Verschaming, Stondpunten en Fanamisme, avondje A.F.Th Van der Heijden en Wim Daniels

Zaterdag 25 mei 2013

De wereld staat op zijn kop. Niets is meer hetzelfde en het is tijd voor reflectie. Lange tijd dachten we weg te komen met opstand, agressie en extremisme als uiting van wanhoop en onmacht. Dat is voorbij. Sinds gisteravond.

In nauwelijks meer dan drie uur tijd kregen we indrukwekkende colleges van twee gastsprekers: A.F.Th van der Heijden en Wim Daniels.

Van der Heijden sprak over verschaming:
 
"De dingen waarvan ik ooit dacht dat ze glans hadden, die verkruimelen als ik ze in mijn geheugen tegenkom. Zoals het verschraalde bier op de ochtend na een feestje. Alles wordt daardoor aangetast, door dat proces van 'verschaming'."

En Wim Daniels voegde daar nog ...De annalen van Gamor, Kaj Elhorst, roman, meer dan Fantasy

Donderdag 23 mei 2013

Wat denkt u van: "Vogelgrijpers", "Wolvermannen", "Hagarden en Wagarden", "de Anth' en de "Gamor"?

Bent u weleens wakker geworden in een"rommer", terwijl buiten de Jankermannen herrie aan het maken waren? Waarschijnlijk niet. Sterker nog, u heeft geen idee waar ik het over heb.

Toch, na een uurtje lezen in het nieuwste boek van Kaj Elhorst, De annalen van Gamor, heeft u de meeste begrippen al in uw hoofd zonder dat u enige moeite meer hoeft te d...De week van Alex van Warmerdam, Hauser Orkater, Anouk en eens cult is nu in

Dinsdag 21 mei 2013

Wat eens cult was, is nu mainstream. Zo gaat dat nou eenmaal.

Wie nu de schattige liedjes van The Beatles of zelfs The Rolling Stones beluistert, kan zich niet voorstellen dat dat toen voor zoveel ophef zorgde. Zelfs de punk uit de begin jaren tachtig kan zo als winkelmuziek in de Albert Heijn worden opgezet.

Deze week begon met de getatoeëerde Anouk die eens schijt had aan de wereld en aanbeden werd door mensen die dat ook hadden, en nu de lieveling is van de TROS, en eindigt met de experimentele Alex van Warmerdam, die ooit onbegrijpelijke, maar prachtige kunst maakte met Hauser Orkater en films als "Abel", en nu met zwarte zonnebril, als een gevestigde r...De Laatkomer, Dimitri Verhulst, Dementie, en de omstandigheden in een verpleeghuis

Maandag 20 mei 2013

Het verhaal is ontroerend, is confronterend en schokkend en nog om te lachen ook. Van oor tot oor. Kortom, het lijkt op het leven. En het liefst willen we er zo min mogelijk mee te maken hebben; met dementie dan, want daar gaat het boek over. Over het leven zelf zijn de meningen verdeeld.

De hoofdpersoon, Desire Cordier, verzonnen en beschreven door Dimitri Verhulst, veinst dementie om de sleur van het dagelijks leven te ontlopen en belandt in een verpleeghuis. Kommer en kwel, maar hij ontmoet daar ook de liefde van zijn leven.

Dimitri Verhulst weet waar hij over schrijft en praat daar graag over. Hij heeft een verhaal in een kortere en langere versie. De...Nederland wint songfestival: K-Otic eerste, Anouk wint als origineelste, eurovisie songfestival van het plagiaat

Zondag 19 mei 2013

Het was me het avondje wel. Anouk wist zelfs de meest cynische songfestivalkijker te overtuigen, en Denemarken won met een nep-Shakira en een gejatte song van K-Otic. "Mooie boel," zeggen we dan in goed Nederlands.

K-Otic is een Nederlandse samengeraapte band die ontstaan is in een Big Brother setting: Starmaker. De sterrenfabriek, vrij vertaald. De Deense Shakira, Emmelie De Forest won met Only Teardrops, een gejatte versie van I surrender van K-Otic uit 2002. Overtuig uzelf.

Dat de Russen punten geven aan Oekraine, de IJslanders aan Denemarken en de Belgen aan de Hollanders, oke... Maar dat een nep-Shakira wint met een gejatte song van een nep-band uit Nederland is natuurlijk ...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2