Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Boekenweek, boekenbal, de gouden tijden en Van Dis bij DWDD

Zaterdag 16 maart 2013

Gouden tijden, zwarte bladzijden. Het klinkt als: "Jongens waren we, maar foute jongens." Of zoals Nelleke Noordervliet het noemt: "Eerst de wijsvinger, dan de middelvinger." Schaamte en trots die stuivertje wisselen. Afhankelijk van onze stemming, de spreker, de stand van de maan en het publiek.

Schaamte over ons koloniale verleden, trots op de (Balkenende) VOC-mentaliteit; schaamte over dat we onder de junta in Argentinië ons nationale elftal voor de troepen uitstuurden, trots op de prachtige zilveren plak die we uit de bloedige handen ontvingen; schaamte over ons handelen in Indonesië, trots op de prachtige literatuur die we daardoor konden schrijven en lezen ... . Ik lees mijn laatste zin terug, en ik weet, de laatste vergelijking gaat mank. Maar toch.. Of is het eerder Zwarte Tijden, Gouden Bladzijden?

De boekenweek gaat van start. We zijn trots op onze fiere intellectuele voorhoede die het boek gaat promoten. Niks geen e-book, papier willen we in onze handen. En dan ook nog gratis en voor niks Van Kooten ("Dort is der Bahnhof") erbij. Onze meest gelezen en best verkochte schrijver, Gijp, leukte het bal op, Abdelkader Benali keek met een schuin oog naar Badr Hari en Herman Koch vindt, nu hij op doorbreken staat in de Verenigde Staten, Nederland te klein en vertelt gekscherend een mop over een man bij een tramhalte, en de immer aandoenlijke Maarten Biesheuvel zong een psalm. Onze grote auteurs zijn de laatste jaren struikelend over elkaar overleden. Naar de laatsten der Mohikanen kijken we met gepaste schaamte maar met trots, en soms tranen, in de ogen.

De aftrap voor de boekenweek werd gegeven bij De Wereld Draait Door (DWDD). Matthijs van Nieuwkerk stond zijn zetel af aan Adriaan van Dis die als vanouds zijn "Hier is" presenteerde. Het decor deed ouderwets aan, de asbak op tafel, het glaasje whisky voor Maarten ("een vinger") en de zorgvuldig articulerende presentator die nog af en toe mocht stotteren, haperen en naar woorden zoeken bij afwezigheid van een monitor waarop zijn vooraf geformuleerde vragen stonden. Het werd aangekondigd als nostalgie. Uit de tijd dat een boek nog een boek was. Het was een bijzondere uitzending.

Zwarte tijden, gouden bladzijden. Nederland leest en schrijft en we zijn trots. Met gepaste schaamte.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Caroline schreef op Vrijdag 15 maart:
Heel mooi, je kan het wel he!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 plus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2