Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 50: 9 december tot 16 december 2012

Verzamelwoede, sparen en Pandapunten

Zaterdag 15 december 2012

Mijn vrouw heeft een nieuwe hobby. Het verzamelen van punten. Ik steun haar. Verzamelen is sparen, en sparen is goed. Wie spaart heeft wat, voor later. Tenzij het sparen meer kost dan het oplevert. Dan wordt verzamelen een hobby die uit de klauwen kan lopen. Dat weet iedereen. En daar schiet je "voor later" niet veel mee op.

Om haar te steunen hoef ik niet van de hoed en de rand te weten. Het is voldoende om motiverend te knikken, de juiste merken aan te schaffen, verpakkingen niet weg te gooien voordat de schaar zijn werk heeft gedaan, de prittstift rustig op de eettafel te laten liggen, en de slecht vormgegeven boekjes in de keukenla niet aan te raken voor...Blanco Cycling Project voorheen Rabo

Vrijdag 14 december 2012

Een wielerploeg is een project. Zonder doping en problemen heet het Blanco. Om internationaal mee te kunnen tellen spellen we wielrennen als Cycling. Verder blijft alles zoals het is: Gesink is het eeuwige talent, Mollema blijft Mollema en Laurens ten Dam gaat ervandoor als het er niet toe doet. Doping of geen doping: BCP, de Blanco Cycling Project gaat de wereld veroveren, en gaat voor het klassement van de Tour de France. Waarvan acte.

"Blanco" is de doorstart van RABO. De Raiffeissen Boerenleenbank (afgekort RABO) is van oudsher opgericht om landbouwplastic, afrasteringen en afvoergoten te financieren. Soms een koe. Of twee.

Het ging mis toen Raifeissen en Leen Boeren gingen fuseren en RABO ging heten. Het kon niet op: uit...Religiestress? Bang voor de weigerambtenaar, een hoofddoek of de SGP?

Woensdag 12 december 2012

Vandaag ben ik extra vroeg opgestaan om de religiestresstest van de Christen Unie te doen. Graag wil ik antwoord of de ernstige stress die ik dagelijks ondervind met religie van doen heeft, of dat ik de verklaring elders moet zoeken. Vroeg opstaan baat niet. Al uren is de site overbelast. En zelfs midden in de nacht kan de site de toeloop niet aan. Kennelijk heeft de Christen Unie raak geschoten met de test.

Nederland is in rep en roer en wil antwoord op prangende vragen. December is de maand van bezinning. Bezinning op een nieuwe zorgverzekeraar bijvoorbeeld. Vergoedt mijn Menzis, uw VGZ, CZ of Achmea wel de juiste behandelingen om mij van mijn stress af te helpe...Op Kostschool, mijn jeugd in Doesburg, herinneringen van Thea Witteveen

Dinsdag 11 december 2012

Nagekomen bericht oktober 2017: Thea Witteveen is eind september 2017 overleed op 88-jarige leeftijd.

Voor een omslag van een boek dat bij Nieuwe Druk inmiddels is uitgegeven gingen we op zoek naar de plek waar vroeger de kostschool van de auteur in Doesburg heeft gestaan

( 13 december 2012  20.00 presenteerde Thea Witteveen deze roman in de bibliotheek in Dieren. De lezing zal worden voorafgegaan door een verhaal van Ton van Eck over Nieuwe Druk.)


Klooster in Doesburg

Zondag, bezoek aan het kerkhof en doden roken niet

Zondag 9 december 2012Het was stil op het kerkhof, doodstil. Het dooide. De sneeuw op de graven smolt langzamer dan de sneeuw op het pad, dat nog onbelopen was.

Zondagochtend, en het rook naar sigaren. De lucht moet zijn blijven hangen. De geur van het verleden. Want doden roken niet. En er was geen sterveling te bekennen.

Ik bleef maar even. Een bezoek aan een graf hoeft niet te lang te duren. Een blik werpen is voldoende, en dan weet je, hij ligt er nog steeds. Er is niets veranderd sinds vorige keer.

Toen ik terugliep was de sneeuw op het pad water geworden. De sigarenlucht was verdwenen. Het verleden was heden geworden. In de verte klonken klokken.


...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2