Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Op Kostschool, mijn jeugd in Doesburg, herinneringen van Thea Witteveen

Dinsdag 11 december 2012

Nagekomen bericht oktober 2017: Thea Witteveen is eind september 2017 overleed op 88-jarige leeftijd.

Voor een omslag van een boek dat bij Nieuwe Druk inmiddels is uitgegeven gingen we op zoek naar de plek waar vroeger de kostschool van de auteur in Doesburg heeft gestaan

( 13 december 2012  20.00 presenteerde Thea Witteveen deze roman in de bibliotheek in Dieren. De lezing zal worden voorafgegaan door een verhaal van Ton van Eck over Nieuwe Druk.)


Klooster in Doesburg

" Ja hoor, twee jaar geleden stond het er nog."

Ik vraag haar of het zin heeft om er naartoe te gaan. Immers, we zijn zo'n kleine zeventig jaar verder en elke stad houdt zo nu en dan opruiming. Waarom Doesburg dan niet? "Twee jaar geleden was het er nog," verzekert ze me. We gaan op pad. Goed humeur, mooi weer, Doesburg is prachtig, en een geleend fototoestel.

Parking Kloostertuin

We parkeren de auto dicht tegen het centrum aan. De parking heet "Kloostertuin" en is groot. Ergens bekruipt mij een onbestemd gevoel. Een parkeerplaats die "Kloostertuin" heet, is geen goed voorteken. Zeker niet wanneer je weet dat Doesburg in de jaren zeventig het stadje prachtig heeft gerestaureerd en dat de oude niet meer op te knappen gebouwen, zeg maar ruïnes, het veld hebben moeten ruimen. Het gebeurt dan wel vaker dat de plek waar ooit iets historisch heeft gestaan een parkeerplaats wordt dat de naam van de oude ondergrond draagt. De "P" ziet er echter ouder uit dan twee jaar, dus zal het wel los lopen, zo beeld ik mezelf in. Gemoedelijk lopen we het oude centrum in.

Gemeentehuis en VVV

Via de Kloosterstraat lopen we langs het oude Arsenaal. Een monumentaal pand dat ze zich nog goed kan herinneren van vroeger. Daar was de kazerne. Ernaast een klein gebouwtje waar een lagere school stond. "Daar moesten we op zondag brieven naar huis schrijven, natuurlijk werden die door de nonnen gelezen, er heerste strakke censuur." Al lopend, vertelt ze veel over vroeger. Geen spoor echter van het klooster en de kostschool. We besluiten naar het Gemeentehuis te gaan en daar te vragen of er nog ergens een restje muur is van een van de gebouwen. Daar verwijzen ze ons door naar het VVV. Iedereen is erg geïnteresseerd, maar nergens een foto of aanwijzing die ons verder helpt.

In het VVV kan een van de vriendelijke medewerksters zich ineens herinneren dat er in het centrum een oude non woont. Doesburg is klein en gemoedelijk, en ze gaat direct voor ons bellen. Na drie telefoontjes hebben we een naam en een adres en besluiten daarheen te gaan.

Stadsgids

Ook de non weet niets. Zij is hier pas in jaren zeventig komen wonen en verwijst ons door naar een oudere heer die in het verzorgingshuis aan de overkant woont. Ja, hij is vroeger stadsgids geweest, en heeft de leeftijd dat hij het zou moeten weten.

Even twijfel ik of we niet in het verkeerde stadje zitten. Maar een klein kwartiertje later krijgen we van de heer H. het verlossende antwoord. Hij weet het nog goed. Helaas bevestigt hij mijn vermoeden. Het Klooster en het Pensionaat stonden exact daar waar ik nu mijn auto heb staan.

Arsenaal

Het enige gebouw dat nog het meest doet denken aan het oude klooster, is het oude Arsenaal, dat bijna tegen het oude klooster was aangebouwd. Hij verwijst ons naar de lokale boekwinkel voor foto's. De prachtige boekwinkel had niets. Onze vergeefse zoektocht heeft een prachtige dag opgeleverd, maar geen foto of beelden.

We gaan verder speuren. Er zal toch wel iemand te vinden zijn die nog oude ansichtkaarten of foto's uit die tijd heeft?

Het boek is inmiddels uit en voor de omslag is gekozen voor oude foto's van de kostschooltijd van Thea Witteveen zelf.


(Deze Dagtaak is geschreven in 2012)

Thea Witteveen heeft een omvangrijk oeuvre nagelaten. "Op kostschool in Doesburg" verscheen bij Uitgeverij Nieuwe Druk.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Bob Mulder schreef op Woensdag 29 mei:
bijzonder boek heel leuk om te lezen heeft zij nog meer geschreven en in welke winkel kan ik het inzien?

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2