Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 5: 29 januari tot 5 februari 2012

Schaamte , Henk, Ingrid en de rest

Zaterdag 4 februari 2012

Ik schaam me een beetje voor Alexander Pechtold. Hij maakt Henk en Ingrid tot dubieuze geuzennamen en ondanks dat hij blijft beweren dat "je vooral je eigen verhaal moet vertellen" duikt hij steeds opnieuw in het verhaal Wilders. Obsessief werd het in DWDD genoemd, je kan het ook re-actief noemen. Alex, zorg dat je ook ondanks Wilders, je eigen verhaal vertelt.

Ik schaam me een beetje voor Cohen. Hij blijft beloven Nee te zullen zeggen tegen de afbraak in de samenleving en met zijn eigen stevige verhaal te komen. Cohen is niet de jongste meer, heeft een flinke carrière achter de rug. Je kunt niet blijven beweren dat je "eens" met het antwoo...Tijdloos: American Pie, Buddy Holly, Sneeuw en de verlate Dagtaak

Vrijdag 3 februari 2012

Vrijdag 3 februari 2012, 11.00 uur en nog steeds geen Dagtaak. Dat is uitzonderlijk. Natuurlijk zijn er dagen geweest dat er geen verse column op de site verscheen, maar die waren schaars. Dagtaak bestaat overmorgen exact een jaar en dit is de 325e column.

De meeste stukjes worden vroeg in de ochtend geschreven of zo vroeg in de ochtend dat het nog nacht is of zelfs de avond ervoor. Vooruit schrijven is geen optie. Ik zou me ongemakkelijk voelen: Dagtaak is geen verhalenbundel, geen vrijblijvend proza en ook geen forum voor een prachtig tijdloos gedicht; tenzij het door een ander geschreven is en het raakt een thema van de dag, zoals gis...Wajong, Sociale Werkplaats en Paul de Krom belooft

Vrijdag 3 februari 2012

Dat het al lang sappelen is binnen de SW (Sociale Werkvoorziening voor mensen met een arbeidshandicap) is duidelijk. Wat al maanden duidelijk was wordt nu helder, de afkalving van de sector is ingezet. Onze minister Paul de Krom (Sociale Zaken) spreekt zich uit. Maatschappelijke organisaties en belangenverenigingen zijn verdeeld, en de onderkant van de arbeidsmarkt is slecht georganiseerd. De afkalving zal soepel verlopen, althans zo lijkt het.

Mooie slogans waar iedereen zich in kan vinden; we gaan Werken naar Vermogen . Nog een mooie:

IM Wislawa Szymborska

Donderdag 2 februari 2012

Vandaag verschijnen 2 twee Dagtaken, straks een verse, deze als nagedachtenis aan de woensdag overleden Poolse dichteres Wislawa Szymborska.


Eind November 2011 mocht ik  in een volle kerk Poolse po�zie voordragen. Met muziek. Viool, Cello, Klarinet, Piano en Zang. Sfeervol.

Mooiste gedicht van de avond was van Wislawa Szymborska
Gisteren is Wislawa Szymborska overleden, ze werd 88 jaar.

Ter nagedachtenis een gedicht dat al eerder op Dagtaak is geplaatst.Einde en Begin

Na elke oorlog
Moet iemand opruimen
Min of meer netjes
Wordt het tenslotte niet vanzelf.

Iemand moet het puin
aan de kant schuiven
zodat de vrachtwagens met lijken
door kunnen rijden.Lezen als straf : Tonio, A.F.Th. : over Boeken

Maandag 30 januari 2012

Vol lof wordt er gereageerd op de straf die een Belgische rechter aan een wegpiraat heeft gegeven: Verplicht lezen van de roman Tonio van A.F.Th. van der Heijden. Ook A.F.Th. zelf reageerde enthousiast. Dank je de koekoek, als dit navolging gaat krijgen is de volgende druk van de roman nabij en de gratis publiciteit zal meer schapen op het droge brengen voor de romanschrijver. Ik zou daar ook voor zijn als ik A.F.Th. zou zijn.

Nu is Tonio lezen ook niet zo'n straf. Een echte straf zou zijn om de gehele Tandeloze Tijd-cyclus van de schrijver te moeten lezen. Te beginnen met de proloog en achtereenvolgens alle dikke pillen die daarna ve...Iran, Straat van Hormuz en de Olie

Zondag 29 januari 2012

Iran overweegt de export van olie naar de Europese Unie met onmiddellijke ingang te stoppen. Vanmiddag neemt het Iraanse parlement daar een beslissing over. Europa heeft al aangekondigd de Iraanse olie te boycotten. Maar niet met onmiddellijke ingang. Er is al te veel olie vooraf betaald. Daarvan willen we graag dat die nog geleverd gaat worden. Hoeveel boter kan je hebben. De boycot zal pas 1 juli effectief worden. Als Iran instemt met het plan tot onmiddellijke stop van de olie-export naar Europa zal vanzelfsprekend de voorafbetaalde olie niet geleverd gaan worden.

Iran overweegt nog een andere vergeldingsmaatregel in verband met het olie-em...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2