Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Iran, Straat van Hormuz en de Olie

Zondag 29 januari 2012

Iran overweegt de export van olie naar de Europese Unie met onmiddellijke ingang te stoppen. Vanmiddag neemt het Iraanse parlement daar een beslissing over. Europa heeft al aangekondigd de Iraanse olie te boycotten. Maar niet met onmiddellijke ingang. Er is al te veel olie vooraf betaald. Daarvan willen we graag dat die nog geleverd gaat worden. Hoeveel boter kan je hebben. De boycot zal pas 1 juli effectief worden. Als Iran instemt met het plan tot onmiddellijke stop van de olie-export naar Europa zal vanzelfsprekend de voorafbetaalde olie niet geleverd gaan worden.

Iran overweegt nog een andere vergeldingsmaatregel in verband met het olie-embargo. Ze overweegt de Straat van Hormuz af te sluiten. Via deze "straat" gaat 20%  (is eenvijfde) van alle olie wereldwijd. En zelfs 35% van alle olie die, naast bestaande pijpleidingen, over zee via tankers wordt vervoerd. Olie uit Irak, Saoedi Arabië , Iran zelf en Koeweit gaat via deze straat. De straat is maar 35 kilometer breed en loopt voor een belangrijk deel door de Iraanse territoriale wateren. 

Inzet van de nog koude olie-oorlog: het kernwapenprogramma van het land. Op dit moment (vanmorgen) is een VN-missie aangekomen aangekomen in het land om inspecties uit te voeren. Ze zullen een warme ontvangst krijgen. Daar hoeven we ons geen illusies over te maken.


Hoe laat de stemming in het Iraanse parlement is, is nog onbekend. Maar gezien het tijdsverschil met West-Europa zal dat hoogstwaarschijnlijk hier vroeg in de middag bekend zijn. De Verenigde Staten hebben al aangekondigd een sluiting van de Straat van Hormuz niet te zullen accepteren.

De Jeruzalem Post vanmorgen:

"Potentially more disruptive to the world oil market and global security is the risk of Iran's standoff with the West escalating into military conflict."

Katten in het nauw maken rare sprongen. En een kat in het nauw is Iran. Zeker wanneer ze op de huid wordt gezeten door landen die wel een volledig kernwapenprogramma hebben. Geen dag voor wissewasjes, gedoe over Boerka's of andere wanen van de dag. De wereld is klein. En Andre Kuipers kijkt toe.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 plus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2