Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 41: 7 oktober tot 14 oktober 2012

De Doopceel, de splinter en de balk.

Zondag 14 oktober 2012

Als ik later groot en beroemd word, is de kans groot dat er mensen zullen zijn die mijn doopceel gaan lichten. Oei, en die is zwaar. Het weiwater is besmet met leugentjes om bestwil, met leugentjes om kwaadwil, met fouten groot en klein.

Als ik later groot en beroemd wil worden dan zal ik meegaan met de mensen om me heen die groot en beroemd zijn, zo ben ik. Ik zal me aanpassen aan hun normen, gewoontes en gedrag. Alleen al omdat ik niet kleiner wil worden dan zij, die met minder genoegen hadden kunnen nemen.

Als ik later betrapt word, door mensen die mijn doopceel hebben gelicht, zal ik ontkennen of zwijgen, al naar gelang de mensen om me heen dat do...Holleeder verbrand op het strand. Oorlog in Athene. Nobelprijs vrede voor EU

Zaterdag 13 oktober 2012

Iedereen hoorde het hem zeggen, maar niemand die het echt begreep: Holleeder sprak de waarheid, waarschijnlijk, toen hem gevraagd werd waar het losgeld is gebleven van de ontvoering van Freddy Heineken: Verbrand op het Strand!

"Wel eerlijk blijven he," zei Stan Huys nog, "dat hadden we afgesproken." Er was geen eed afgelegd door de rauwe opvolger van Aage M. Met de volksheld-crimineel Holleeder waren wel afspraken gemaakt.

Het interview tijdens de College Tour was de afgelopen week al stuk-geanalyseerd. Veel nieuws zou er niet te horen zijn. De meest opmerkelijke uitspraak van de avond werd echter fout begrepen, en kreeg niet de aandacht die het verdie...Zoek, uitgeleend en in leenbruik, waar is het gebleven?

Zondag 7 oktober 2012

Ik ken mensen met een leenboekje. Keurig staat daarin aangegeven van wie is geleend, aan wie is geleend, de datum, het leenproduct zelf en een vakje waarin aangegeven kan worden of het leensel inmiddels weer is teruggebracht.

Ik beschik niet over zo'n boekje en ik heb daar spijt van. Om er nu nog mee te beginnen is niet aan de orde. Het zou wantrouwen kweken bij lieden die hier graag lenen. "Nu ineens tekenen? Dat hoefde toch nooit, vertrouw je me niet?"

Goed geordend ben ik niet. Dat maakt het hier ook een luilekkerland. In elk kastje, laatje, plankje zijn wel dingen te vinden die je daar niet verwacht. Dat houdt het spannend en gevarieerd. Als ik een kru...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2