Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Zoek, uitgeleend en in leenbruik, waar is het gebleven?

Zondag 7 oktober 2012

Ik ken mensen met een leenboekje. Keurig staat daarin aangegeven van wie is geleend, aan wie is geleend, de datum, het leenproduct zelf en een vakje waarin aangegeven kan worden of het leensel inmiddels weer is teruggebracht.

Ik beschik niet over zo'n boekje en ik heb daar spijt van. Om er nu nog mee te beginnen is niet aan de orde. Het zou wantrouwen kweken bij lieden die hier graag lenen. "Nu ineens tekenen? Dat hoefde toch nooit, vertrouw je me niet?"

Goed geordend ben ik niet. Dat maakt het hier ook een luilekkerland. In elk kastje, laatje, plankje zijn wel dingen te vinden die je daar niet verwacht. Dat houdt het spannend en gevarieerd. Als ik een kruiskopschroevendraaier nodig heb zijn er wel minstens vijf plaatsen waar ik terecht zou kunnen. De bestekla, het laatje van het nachtkastje, de gereedschapskist in de kelder, onder de bank of in de achterzak van mijn klusbroek. Zo gaat het ook met reservesleutels, ikea-reserveonderdelen, usb-verlengsnoertjes, oude pasfoto's, nieuwe pasfoto's, rolletjes plakband, schilderstape, opladers, postzegels,consumptiemuntjes van de plaatselijke voetbalclub, ze kunnen overal liggen, en als ik er naar op zoek ga kom ik andere verloren gewaande zaken weer tegen.

Ik sta dus niet bijzonder sterk als ik iets kwijt ben waarvan ik er zeker van ben dat ik het uitgeleend heb. "Ga jij meer eens goed zoeken, het zal wel ergens rondslingeren!"

Ik ben beter in het onthouden van wat er het huis in en uit gaat, dan in het onthouden van wat waar in het huis ligt.

Zo heb ik een shortlist van zaken die ik mis en waarvan het zeker is dat ik ze uitgeleend heb, van sommige zaken weet ik precies, ook na ontkenning, wie ze heeft. Van andere zaken heb ik geen flauw benul wie er plezier aan heeft beleefd:

1. Het boek zelf (Kort Amerikaans, Jan Wolkers) inclusief mijn aantekeningen die ik er op losse blaadjes in had zitten. (Sinds 1980 in bezit van een neef, die het nooit gelezen heeft, en hardnekkig ontkent dat hij het in bezit heeft.)
2. Decoupeerzaag, zelden gebruikt, ik vind het enge en lawaaierige apparaten ( de lener weet ervan, en zegt jaarlijks dat ie terugkomt).
3. Tientallen boeken, zowel door mijzelf uitgeleend als door mijn partner: "Ach, mag toch wel, ze is er zuinig mee, en je hebt het toch al uit."
4. Geld. Tientje hier, tientje daar en soms meer. In ruil daarvoor wel eens een drankje, feitelijk door mezelf betaald, teruggekregen.
5. Boormachine. Deze zit me het meest dwars. Geen idee wie het heeft, ik heb het ook niet voor mezelf nodig, maar wel voor klussen bij de kinderen: "Pa, neem jij je boor mee?"
6. Eieren, suiker, boter, spaghetti, bos wortelen, koffie (gemalen), koffie (pads), wijn ("lekkere graag, ik wat te vieren vanavond").

Ik hoef niet alles in 1 x terug. Het eten in elk geval niet meer. Als de boormachine terugkomt ga ik feestvieren, dan wel graag ook direct die heerlijke wijn terug. Want die gaat dezelfde avond op!
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

gavi schreef op Zondag 7 oktober:
Ik lees het blog van Dagtaak Wat herkenbaar allemaal. Ik heb lijsten met uitgeleende boeken aangelegd; bij mijn weten heb ik nog steeds een volledige door mij gefinancierde bibliotheek op Europese planken staan. Mét ex-libris. Ik leen steeds minder uit,soms zeg ik daarbij dat ze het kunnen krijgen, dat is makkelijker. Mijn auto leen ik alleen uit aan mijn dochter. En een man hoef ik niet meer, dat heen en weer lenen vind ik slecht voor mijn zelfvertrouwen. Eenmaal uitgeleend hoef ik hem nooit meer terug. En de rest beschouw ik al als verloren zodra de lener met het geleende de deur uitgaat. Dan bedenk ik me maar dat het geen zin heeft om te klagen over gemorste melk.

Fokke schreef op Zondag 7 oktober:
Puntje 3: Ik leende ooit een boek uit aan een studievriend en kreeg het maar niet terug. Op gegeven dag ben ik er naartoe gegaan, zag het in de boekenkast staan en vroeg het terug (let wel: na ruim een jaar). Enigszins gepikeerd haalde hij het uit de boekenkast. "Ik ben er heus wel zuinig op geweest" zei hij, terwijl hij het teruggaf. Op het titelblad had hij ook keurig geschreven (met inkt) 'Van Fokke'.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 minus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2