Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 34: 19 augustus tot 26 augustus 2012

Lance Armstrong, wie volgt? En Contador raast voort in de Vuelta

Zaterdag 25 augustus 2012

Lance Armstrong staakt zijn strijd tegen de USADA, de Amerikaanse dopingautoriteit. Gevolg: al zijn overwinningen worden hem met terugwerkende kracht afgepakt. Niks zeven tourzeges. De vijf a zeshonderd dopingtests worden met terugwerkende kracht overruled. Nooit schuldig bewezen, nu wel, na jaren.

Lance is dus (nog) niet schuldig bevonden. Hij staakt de strijd, en dat wordt voldoende gevonden om hem aan de schandpaal te nagelen. De redenatie is simpel: als je je niet meer verdedigt ben je schuldig.

Als de Internationale Wielerunie het vonnis van de USADA overneemt zijn de rapen gaar. Aan wie gaan de overwinningen nu toegeschreven worden? En, moeten de opvolger...Verkiezingen 2012, en er kwam niemand opdagen

Donderdag 23 augustus 2012

Al vroeg gaat de deur van het stemlokaal open. Het is 12 september 07.00. "Eerst koffie!" Pieter van der Wahl heeft er zin 'an. Met hem schuifelen de overige leden van Kieskring 7 het verpleeghuis binnen. De stemming bij de leden is opperbest. Het personeel van het verpleeghuis kijkt minder blij. "Hier komt niks dan ellende van," moppert een verpleegkundige in opleiding. "Voordat je het in de gaten hebt worden we links en rechts bestolen en als je de verantwoordelijken wilt spreken zijn ze of op vakantie, of te bang om hun gezicht te tonen." "Nog twee jaar," valt een oudere collega haar bij. "Dan ga ik lekker van mijn pensioen minus acht procent genieten." "Wanneer wordt...


Leonard Cohen in Amsterdam, prachtige avond in ouderwets stadion

Woensdag 22 augustus 2012

"Nog tien minuten, dan begint de show van vanavond," de stadionspeaker kondigt het exact tien voor acht aan. Het zal geen minuut later worden. Om 20.00 uur stipt staat Leonard Cohen op het prachtige en sfeervolle podium van het Olympisch Stadion in Amsterdam. Exact, op de seconde af, drieënhalf uur later zal Leonard de gordijnen sluiten. Hij heeft dan al zijn klassiekers (Bird on the Wire, Everybody Knows, Who by Fire, I'm Your Man, en zelfs Suzanne, So long Marianne, Hallelujah) ten gehore gebracht. Ook op prachtige uitvoeringen van zijn laatste CD worden we getrakteerd waarbij "Amen" wel het hoogtepunt was.

 "We hebben nog exact vijf minuten voor het la...Verkiezingen 2012 Roemer: Over mijn lijk, retoriek of wanhoop.

Dinsdag 21 augustus 2012

Het stukje van vandaag wil maar niet vlotten. Er zijn drie woorden die maar steeds door mijn woord spoken: "Over mijn lijk!" Uitgesproken door Emile Roemer. Er wordt hem gevraagd of hij inderdaad teruggekomen is op zijn uitspraak dat hij er niet over denkt om een eventuele boete aan de Europese Unie te betalen. "Over my dead body," zei hij vorige week. Het leek er even op dat hij die woorden teruggenomen had. Niets is minder waar, hij heeft het gezegd en staat er nog steeds achter, nu zelfs in het Nederlands: "Over mijn lijk!" (bron Nu.nl)

Bij de vorige v...De Telefoongids , Social Media en Alexander

Maandag 20 augustus 2012

Wat zou het een mooi gezicht zijn geweest. Duizenden mensen, nee, tienduizenden mensen op het Malieveld zwaaiend met De Telefoongids en overal grote vlaggen en spandoeken met: STERF erop.

Op een groot podium staat Alexander, de voorman van het protest. Hij leest eerst a la Grunberg de eerste regels van de letter A voor. Dan opent hij zijn i-pad en gaat moeiteloos verder. "Overbodig?" vraagt hij. "Jaaaa," klinkt het uit de kelen van de woedende menigte. "Red de bomen!" wordt er geschreeuwd. "Ik maak zelf wel uit wie ik bel," klinkt het uit een andere keel vele meters verderop. "Papier hier!" "Papier hier!" de samengestroomde massa wijst eerst naar het boek en...Verkiezingen 2012, het Openlucht Museum, en failliet van het Poldermodel

Zondag 19 augustus 2012Verkiezingen in een kikkerland


Nog ruim 3 weken en dan weten we het. Wat heeft het Nederlandse volk in al haar wijsheid beslist. Welke partij mag het voortouw gaan nemen om dit land door de crisis heen te loodsen. Welke voorman krijgt het vertrouwen om namens ons kikkerlandje de strijd aan te gaan tegen de boze buitenwereld. Want daar begint het wel op te lijken. Nederland versus Europa. Nederland versus de rest van de Wereld. Immers, we hebben goede zaken gedaan in het verleden door altijd ons eigen belang voorop te zetten, dus waarom nu niet nog eens proberen? Ervaringen uit het verleden zullen de garantie voor de toekomst moeten zi...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2