Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Verkiezingen 2012, en er kwam niemand opdagen

Donderdag 23 augustus 2012

Al vroeg gaat de deur van het stemlokaal open. Het is 12 september 07.00. "Eerst koffie!" Pieter van der Wahl heeft er zin 'an. Met hem schuifelen de overige leden van Kieskring 7 het verpleeghuis binnen. De stemming bij de leden is opperbest. Het personeel van het verpleeghuis kijkt minder blij. "Hier komt niks dan ellende van," moppert een verpleegkundige in opleiding. "Voordat je het in de gaten hebt worden we links en rechts bestolen en als je de verantwoordelijken wilt spreken zijn ze of op vakantie, of te bang om hun gezicht te tonen." "Nog twee jaar," valt een oudere collega haar bij. "Dan ga ik lekker van mijn pensioen minus acht procent genieten." "Wanneer wordt die duizend Euro van Rutte overgemaakt?" vraagt Elsbeth, die kennelijk toe is aan een korte vakantie. De nachtdienst is bijna voorbij. De overdracht naar de ochtendploeg staat op punt van beginnen. Pieter van der Wahl van Kieskring 7 schenkt nog eens bij. Het feest van de democratie staat op punt van beginnen, het personeel is er kennelijk klaar voor.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Hij slijpt de potloden, controleert de verlichting in de stemhokjes en haalt nog eens de bezem over de gladde vloer van linoleum. "Zo, en nu de lijsten maar eens doornemen." Hij vouwt het onhandige, veel te grote blad open. Dan valt zijn mond open. Hij kijkt nog eens beter. "Hennie, heb je dit gezien?" Dan ziet Hennie het ook. Lijst 1 ,3 en 5 zijn doorgehaald. Daarboven in koeienletters: wegens gebrek aan belangstelling geannuleerd.

"Maar,... dat kan toch niet? Geen VVD, geen SP en geen PVV," stamelt nu ook Hennie met Pieter mee. De nestor van Kieskring 7, Van Angeren, schudt zijn hoofd. "Wisten jullie dat niet? Na het verkiezingsdebat van 22 augustus was het al duidelijk. Die partijen kwamen niet opdagen en hebben de kiezers links en rechts laten liggen en besloten het verder voor gezien te houden. Drempelvrees, als je het mij vraagt. Jord Kelder is vandaag vissen met Rutte, Wilders is nog steeds op vakantie in Roemenië en van Roemer is sinds de boosaardige foto in Quote niets meer vernomen. De gezamenlijke Kieskringen hebben toen besloten de ultieme consequentie maar te trekken. Wie zich niets van de kiezer aantrekt is uit de stoot.

Van Angeren pakt na zijn uitleg de drie dikke pillen Verschillende tinten Paars uit zijn tas en maakt het zich gemakkelijk. "Pieter, roep je me als we toch onverhoopt een verdwaalde gast krijgen?"
Even later is Kieskring 7 in diepe rust.

Als 's avonds Van Angeren iets na negenen met een diepe zucht de laatste bladzijde heeft omgeslagen, wekt hij de overige leden. "We gaan tellen!" In de melkemmer ligt welgeteld een formulier. Die moet van Pieter zijn, denkt van Angeren. Op het formulier is geen vakje aangekruist. Wel heeft iemand met typex alle kruizen op de lijsten 1, 3 en 5 weggelakt. "Ongeldig," bromt hij, dan belt hij naar het Centrale Zenuwstelsel in Den Haag. "Wegens gebrek aan belangstelling zijn de verkiezingen afgelast," hoort hij een automatische vrouwenstem zeggen.
Als ze het stemlokaal verlaten, druppelt de nachtploeg van het verpleeghuis langzaam weer binnen.

 

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

betty schreef op Vrijdag 24 augustus:
Het heet toch DAGtaak?

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 maal 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2