Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 28: 8 juli tot 15 juli 2012

Het Nieuwe Lezen en de Nieuwe Klachten, RSI, de Ipad en E-book

Zaterdag 14 juli 2012


De eerste patiënten hebben zich al gemeld. Schoorvoetend. Want met schaamte. Niets is zo vervelend om de spreekkamer van de dokter binnen te komen met een, op het eerste oog, onbeduidende aandoening.
Als je dan toch naar het medisch centrum moet dan liefst hinkepotend, stevig ingepleisterd of met donkere wallen onder de ogen waardoor de arts, maar ook de andere wachtenden in de spreekkamer direct zien: "Die is er ellendig aan toe!"

Zo niet met de nieuwe lezer. Hooguit, en dan nog slechts voor de vorm, is de linkerwijsvinger ingetapet. Verder is er niets te zien. Een keurig wit ringetje om de vinger die wel wil maar niet kan: bladeren. Kom d...Zak (5) Eerlijkheid, Gene en Schaamte, de Banneling

Vrijdag 13 juli 2012

deel 1. over de liefde en woorden in het donker;
deel 2.over de hoofdpersoonbescherming en het verloren manuscript;
deel 3. zin en onzin en de aanleiding;
deel 4. poging de geschiedenis te herschrijven...Zak (4) en de poging de geschiedenis te herschrijven

Donderdag 12 juli 2012

deel 1. over de liefde en woorden in het donker;
deel 2.over de hoofdpersoonbescherming en het verloren manuscript;
deel 3. zin en onzin en de aanleiding;
deel 4. poging de geschiedenis te herschrijven


Ik loop rechtstreeks naar de plek waar ik moet zijn. Een bijna rechte streep vanuit het stat...Zak! (3) Zin en onzin, herinneringen of fictie

Woensdag 11 juli 2012

https://tonve.home.xs4all.nl/hesse1.jpg(dit het derde deel van Zak!
deel 1: https://dagtaak.org/2012/07/zak-ik-hou-van-jou.-woorden-in-het-donker..html
deel2: https://dagtaak.org/2012/07/fictie--hoofdpersoonbescherming-en-literatuur.html )


Zak! Wist ik. Ik ging zitten en typen. Eerst aarzelend, letter voor letter, daarna sneller, als een razende. Het moest terug. Wat ik nog wist, dat schreef ik op, waar ik iets niet meer te...Fictie , hoofdpersoonbescherming en literatuur

Dinsdag 10 juli 2012

(Zak! deel 2)

"Het was fictie, verzonnen, het was maar een vertelling." Ze glimlachte, maar vond dat ik toestemming had moeten vragen om haar als hoofdpersoon te mogen gebruiken voor het verhaal van gisteren." Zonder mij had je het niet kunnen schrijven, in zekere zin zit er dus auteursrecht op, of liever: hoofdpersoonbescherming." Ik aarzelde, was dat zo? Ik mag niet zomaar een foto van iemand publiceren, ik mag ook niemand te schande brengen, ze slepen je voor het gerecht als ze de kans krijgen. Of eisen grote sommen geld, dat ik niet heb. Het zo...Zak, ik hou van jou. Woorden in het donker.

Maandag 9 juli 2012

Als mijn vrouw kwaad op me is noemt ze me "zak". Dat komt nogal eens voor. Niet dagelijks, maar vaak genoeg om het te herkennen als een veelgebruikt woord.
Het wordt zacht uitgesproken en een paar keer herhaald. Ook als ze buiten mijn gezichtsveld is. Ik hoor de voetstappen op de trap en tussendoor nog een keer "zak". Ik weet dan dat het beter is nog even beneden te blijven.

Het is een milde manier van uiten maar wel doordringend. En het duldt geen weerwoord. Het is de afsluiting van het gesprek.

Ik weet op die momenten ook dat ik zielsveel van haar houd. Maar wee mijn gebeente het dan te zeggen. "Zak" is een soort van "Amen, Ainsi soit-il, ...1974, 8 juli , Duitsland, Nederland , Joegoslavie en de Pot

Zondag 8 juli 2012

Er zijn van die data die niet meer uit het geheugen zijn te wissen. Een daarvan is de WK-finale uit 1974. Voetbal, daar hebben we het over. Het kon niet mis. In de kantine van de camping in Joegoslavie was een TV. Geen groot scherm, maar groot genoeg om de campinggasten, helft Duits, iets minder dan de helft Nederlands en de rest van onbestemde afkomst, voldoende blik op de verrichtingen te geven.

Wij waren daar met een bevriend echtpaar. Ook twee kinderen en een hond. Wij dus ook. Mijn vriendje en ik, Frenk heette hij, en waarschijnlijk nu n...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2