Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Zak, ik hou van jou. Woorden in het donker.

Maandag 9 juli 2012

Als mijn vrouw kwaad op me is noemt ze me "zak". Dat komt nogal eens voor. Niet dagelijks, maar vaak genoeg om het te herkennen als een veelgebruikt woord.
Het wordt zacht uitgesproken en een paar keer herhaald. Ook als ze buiten mijn gezichtsveld is. Ik hoor de voetstappen op de trap en tussendoor nog een keer "zak". Ik weet dan dat het beter is nog even beneden te blijven.

Het is een milde manier van uiten maar wel doordringend. En het duldt geen weerwoord. Het is de afsluiting van het gesprek.

Ik weet op die momenten ook dat ik zielsveel van haar houd. Maar wee mijn gebeente het dan te zeggen. "Zak" is een soort van "Amen, Ainsi soit-il, Zo zij het, Alles is gezegd". Ik heb daar genoegen mee te nemen.

Meestal word ik daar rustig van. Ik schenk nog een wijntje in en mijmer wat na. De bloeddruk zakt wat en ik kom tot bedaren. Dat zijn mooie en goede momenten. Of zij weet dat het zo bij me werkt heb ik nog nooit nagetrokken. Vreemd eigenlijk.

"Zak" is een woord voor de avond. Voor als het donker is. In de wintertijd mag het eerder worden uitgesproken dan in de zomer. In het donker praat men zachter. Automatisch. Alsof het geluid minder ver hoeft te dragen om helder over te komen.

Ik ken een cafe in Krakow, Polen, waar het altijd donker is. De ramen zijn geblindeerd. Op tafel branden kaarsen, het hele jaar door. Cafe Singer heet het. En wie er heen wil gaan: het is in de wijk Kazimierz. Er wordt daar gedempt gepraat.
Als veel mensen tegelijk gedempt praten, bij kaarslicht, wordt het vanzelf een heerlijk geroezemoes. De muziek staat er altijd zacht. Talen smelten samen en woorden worden achtergrond. "Zak," hoorde ik ineens. Het woord werd woord. Ik keek de vrouw na die het uitsprak. Ze liep het cafe uit en liet hem alleen achter. Even verbouwereerd. Toen pakte hij een viltje en schreef op de achterkant met rode stift "Kocham cie", "Ik hou van jou". Ik zag het, hij zat aan het tafeltje naast me, en ik wist dat ik niet alleen was.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Martijn schreef op Maandag 9 juli:
Mooi.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 maal 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2