Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 20: 13 mei tot 20 mei 2012

De Stekkerdoos: Geschikt of ongeschikt, U moet wat te kiezen hebben.

Zaterdag 19 mei 2012

"Geschikt of ongeschikt, U moet wat te kiezen hebben."

- "Goedemiddag meneer, waarmee kan ik u helpen?"
- "Ik zoek een fraaie waterkoker voor mijn vrouw."
- "Dat treft meneer, we hebben net de nieuwe voorraad binnen, loopt u maar mee."

De winkel ziet er uit alsof er al lang geen grote schoonmaak is gehouden. Het is ook een beetje een allegaartje, alsof Blokker, de Marskramer en Zeeman jaren geleden zijn gefuseerd, maar er nog steeds niet duidelijk is gekozen voor een frisse nieuwe identiteit. Het oude Blokker-personeel gedoogt het personeel van de Marskramer en Zeeman, en andersom is het ook zo. Op feest...Oproep aan Pretparken, Bouwmarkten en Tuincentra: Op brugdag geopend !

Vrijdag 18 mei 2012

Ik hoorde het vanmorgen pas: vandaag is het brugdag! Een verplichte vrije dag voor veel mensen in loondienst. Een Day-After. Na de inspanningen van Hemelvaartsdag een dag om bij te komen. De werkgever weet het: een dag na een feestdag zijn veel mensen minder productief. Ze praten na over wat ze beleefd hebben, hoe leuk het gisteren was, en hoe het voelde om een dagjesmens te zijn. De koffiehoek is de hele dag goed gevuld. Je kunt dan als werkgever je personeel maar beter vrij geven. Scheelt in de koffie en de m...


ANWB waarschuwt op Hemelvaartsdag tegen Dagjesmensen

Donderdag 17 mei 2012

De ANWB verwacht op Hemelvaartsdag veel drukte op de weg door "Dagjesmensen", zo kopt NU.NL

Dagjesmensen. Wie zijn dat eigenlijk? Vreemd woord. Het veronderstelt dat er ook mensen zijn die dat niet zijn. Nachtjesmensen? Weekmensen? Jaarmensen? En waarom waarschuwt de ANWB ons daartegen?

Er schijnen in Nederland meer dan een miljoen dagjesmensen te zijn. Die gaan allen tussen 10.00 en 16.00 ergens heen. Een miljoen is veel. Goed voor een zetel of 20 in de kamer. Dagjesmensen zijn dus zeker een factor om rekening mee te houden.

Dagjesmensen gaan eropuit om pret te hebben. Nu het nog kan. Eerst dauwtrappen en dan de auto in. In de file op de a...Lenteakkoord, taal, en Politieke Branding

Woensdag 16 mei 2012

Lente, is een vrolijk woord, je hoort vogels, je ruikt het ontluiken van de natuur, niet te warm, maar behaaglijk. Een mooie lente past ons allemaal: het schept mooie positieve verwachtingen.

Kunduz, klinkt somber, klinkt als oorlog, klinkt als tweespalt, je wordt er niet vrolijk van en je vreest het ergste.

Taalpsychologie is belangrijk in de dagelijkse omgang, en zeker ook in de politiek. Zoals het woord "Hervormen". Dat klinkt ook een stuk milder dan, we zijn aan de rand van de afgrond en er moet nu acuut iets gebeuren, wat? Dat weten we nog niet.

In twee weken tijd zijn we gewend geraakt aan het woord: Lenteakkoord. Daarvoor sprak iedereen...Politiek: BAM2012, Tofik Dibi en Groen Links

Dinsdag 15 mei 2012

De voorspellingen zijn niet goed. De nieuwe partij BAM2012, onder leiding van oud Groen Links fractielid Tofik Dibi wordt in de media geschat op een zeteltje of 2. En dat dan alleen nog als de naamsverandering inderdaad doorgaat. Na het experiment Groen Links, waartoe de PSP, de PPR, de CPN en de EVP in 1990 besloten, is het nu tijd voor een nieuwe naam: BAM2012.

Femke Halsema en Jolande Sap naakt in een wei vol schapen met daarboven Tofik Dibi zwaaiend met een stropdas hangend in de lucht. BAM! Genoeg volgzame schapen, lijkt Tofik te zeggen, we gaan er tegenaan!

De criticasters vergissen zich. Tofik zou te jong zijn en zou nog wat jaartjes moeten ...Willem Drees, David Byrne of Frank Sinatra? Zingende of pratende hoofden?

Maandag 14 mei 2012

Willem Drees, David Byrne of Frank Sinatra?

Als Dagtaak een krant was geweest dan hadden er vandaag drie kleine artikeltjes in gestaan over de drie bovengenoemde heren. Maar Dagtaak is een column, een stukje, een fragment, een schets dat een item belicht. Hooguit opgeleukt met een foto of een passend muziekfragment.
Kiezen geblazen dus
. Vandaag is de sterfdag van Willem Drees. Voor de jongere lezers: Drees wordt gezien als de oprichter van de verzorgingsstaat waarin wij (nog) leven. Een sociaal-democraat in hart en nieren, vocht ...Meesterhacker Jack de Vries van het CDA slaat toe

Zondag 13 mei 2012

Meesterhacker Jack de Vries heeft toegeslagen, publieke omroep totaal in handen van het CDA

Het is een janboel in Hilversum sinds de computer van de netcoördinator van de publieke omroep is gehackt. Iedereen ziet het, maar niemand kan er iets aan doen. Wat de brave man ook intoetst ter controle van de programmering: slechts 3 letters verschijnen telkenmale op zijn scherm, de C, D, en de A.
Dagen achtereen hetzelfde. Nieuwsuur, EenVandaag, Pauw en Witteman, De Wereld Draait Door, het NOS Journaal, Lingo, Buitenhof, vooraankondigingen van Boer Zoekt Vrouw: zet de TV aan en je ziet ze: Een of meer van de zes lijsttrekkers van het CDA.

Buma, Spies, Toorenburg, Bleker, Toorenburg en Kei...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2