Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Willem Drees, David Byrne of Frank Sinatra? Zingende of pratende hoofden?

Maandag 14 mei 2012

Willem Drees, David Byrne of Frank Sinatra?

Als Dagtaak een krant was geweest dan hadden er vandaag drie kleine artikeltjes in gestaan over de drie bovengenoemde heren. Maar Dagtaak is een column, een stukje, een fragment, een schets dat een item belicht. Hooguit opgeleukt met een foto of een passend muziekfragment.
Kiezen geblazen dus
. Vandaag is de sterfdag van Willem Drees. Voor de jongere lezers: Drees wordt gezien als de oprichter van de verzorgingsstaat waarin wij (nog) leven. Een sociaal-democraat in hart en nieren, vocht voor de AOW leeftijd van 65 jaar en was er zelf niet onder te krijgen: de beste man werd 101 !! Dus het argument dat wij steeds ouder worden en dat daarom de pensioengerechtigde leeftijd maar omhoog moet ("zo had Drees het vast ook gewild"), valt nog maar te bezien. Ik durf er wel een jaargang Dagtaak onder te verwedden dat minder dan 1% van mijn lezers deze leeftijd zal bereiken.

Frank Sinatra. Ook zijn sterfdag is het vandaag. Tien jaar later dan Drees gestorven (FS overleed in 1998), maar werd wel pakweg 20 jaar later geboren. De stem kennen we allemaal. Vooral op avonden nadat er zwaar getafeld is, worden oude nummers van Frank gezongen. Verrassend hoeveel we er dan mee kunnen zingen. Frank Sinatra deed het "His Way". Spijt had hij weinig, in elk geval te weinig dat waard is om te vermelden. Hij stond dus voor zijn zaak: Kom daar nog maar eens om!

Ik kies voor iemand die nog leeft. En jarig is vandaag. Hij wordt 60: David Byrne van de Talking Heads. "De pratende hoofden". Wat is er meer toepasselijk dan dat, in een tijd dat we vooral "Pratende hoofden" zien en horen. Geestdodende monologen, soms dialogen, soms zelfs twistgesprekken, maar gesprekken waar de ziel uit lijkt te zijn verdwenen.
De waan van de dag viert hoogtij, en het wordt gepikt. Niet omdat we zo tolerant zijn, maar omdat de weerstand soms lijkt te zijn gebroken.

Psycho Killer....qu'est-ce que c'est ?.... David Byrne zingt het alsof het een vraag is. Wat is dat eigenlijk een Geest-Doder?  Wat is dat eigenlijk als de psyche zo erg is aangetast dat hulp nodig is? Als hulp niet meer geboden wordt omdat wij de zorg als een "luxe" zien en daarom maar hogere eigen bijdrages vragen? David Byrne geeft het antwoord:

"Better....run run run...run away!!!! "
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Aiken schreef op Zaterdag 19 mei:
"Ai ai ai ai!" Waanzinnig!

heidi schreef op Maandag 14 mei:
Nu ben je makkelijk aan te klikken, dus mijn eerste reactie: misschien voel ik me daarom vaak zo "anders", te veel ziel in mijn gesprekken. En ja, liever run aaway voordat je in de handen van zorg komt. En toch blij moeten zijn, dat ze er is. Heel dubbel!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 minus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2