Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 16: 15 april tot 22 april 2012

Laatste Catshuisoverleg? Breuk in Coalitie

Zaterdag 21 april 2012


Deze Dagtaak is een kopie van de Dagtaak vanmorgen met als toevoeging dat de onderhandelingen inderdaad zijn stukgelopen.
Om 16.15 persconferentie.Heldere CDA geluiden : "Daar zal je maar aan moeten wennen."
(L.Stassen vs M.van Helvert)

De middag was al verrassend, de dag eindigde zo niet nog verrassender. Het CDA was duidelijker dan ooit "we laten ons niet piepelen" en een helder CDA-lid-watcher weet het zeker: "De breuk in de coalitie is definitief".

Laatste Cathuisoverleg? Breuk in Coalitie

Zaterdag 21 april 2012

Heldere CDA geluiden : "Daar zal je maar aan moeten wennen." (L.Stassen vs M.van Helvert)

De middag was al verrassend, de dag eindigde zo niet nog verrassender. Het CDA was duidelijker dan ooit "we laten ons niet piepelen" en een helder CDA-lid-watcher weet het zeker: "De breuk in de coalitie is definitief".

nieuws vandaag: lees ook Patrick Brouns CDA Noord Groning...muziek: Zanger Drummer Levon Helm The Band overleden

Vrijdag 20 april 2012

Donderdagavond 19 April viel het doek voor Levon Helm, zanger-drummer van de legendarische The Band. Hij overleed aan keelkanker op 71-jarige leeftijd.
Met nummer als  “The Night They Drove Old Dixie Down,” ”The Weight” en “Up on Cripple Creek,” combineerde The Band  rock, blues, folk en gospel om een typisch Amerikaans geluid te creëren. En zo zagen de heren er ook uit. Voor Levon Helm, Robbie Robertson, Rick Danko, Garth Hudson en Richard Manuel geen rock of glamour outfit, geen speelpakjes zoals Mick Jagger, geen junkie uitstraling als David Bowie of Keith Richards. Ze zagen eruit als boeren die net de oogst in Arkansas ha...Schrijven en lezen

Donderdag 19 april 2012

Ik zit en staar voor me uit. Het bureau nog vol met sporen van gisteravond. Die ga ik zo wissen. Vandaag is een lees- en schrijfdag. Eerst lezen wat anderen geschreven hebben, en daarna schrijven wat anderen kunnen lezen. Of andersom.

Achter mij drie kasten vol boeken. Geschreven door mensen met een passie, een boodschap, een visie, een wrok, hartzeer of de neiging tot ordenen. In elk geval tot het ordenen van woorden. Het zodanig ordenen van (meestal) reeds bestaande woorden dat er iets nieuws ontstaat. Dat is wat schrijvers doen: husselen. Husselen met het in acht nemen van grammaticale regels.

Goed husselen is een kunst, een vak. Zoals Bernlef eens zei: "Schrijven is werken".

Ik ga aan de slag. Hoogste Tijd. Later va...Begrip gevraagd voor verwarde leiders in een verward land

Woensdag 18 april 2012

Begrip gevraagd voor Geert Wilders:

Hij heeft het moeilijk, is part-time kabinetslid (tijdens Catshuisoverleg) en voor de rest van de tijd "gewoon" Tweede Kamerlid. Noch Rosenthal noch Rutte neemt hem serieus wanneer hij de boel probeert te choqueren. Bij het Polen-meldpunt was het al zo en nu Wilders de Turkse President schoffeert noemt Rosenthal hem wederom "slechts" een Kamerlid waar je als regering je niets van aan hoeft te trekken. De man moet vreselijk verward zijn.

Begrip gevraagd voor Rutte:

Hij heeft het moeilijk. Is part-time regeringsleider van een coalitie CDA, VVD en PVV (tijdens Catshuisoverleg) en voor de rest van de tijd "gew...Als, als, als het huis van Robert M. niet direct doorzocht zou zijn

Dinsdag 17 april 2012

Als,

Als, als, als. Als de politie nou eens niet de foto's en films van Robert M. zo snel mogelijk na zijn arrestatie in beslag had genomen.
Als, als, als. Als ze eerst rustig of met forse druk gewacht zouden hebben op een bekentenis of aangewaaid bewijsmateriaal tot ze tot huiszoeking zouden zijn overgegaan.
Als, als, als. Als Robert M. opdracht zou hebben gegeven aan zijn man om na een arrestatie met een forse hamer al zijn apparatuur, cd's en andere informatiedragers tot gruzelementen te slaan.
Als, als, als. Als dan uiteindelijk na een flinke periode wel tot huiszoeking zou zijn overgegaan en beh...Willem-Alexander en Maxima naar Griekenland

Maandag 16 april 2012

"Ha Buurman, zin in een barbecue met zelf geschoten everzwijn?" Over niet al te lange tijd wordt de buurtbarbecue die nu slechts aangezeten wordt door de familie Poetin en de familie Connery ( "Connery, Sean Connery") uitgebreid met de familie Van Oranje Nassau. Willem-Alexander en Maxima zorgen voor het bier, zoveel is al wel duidelijk.

Een mooi gezelschap, en wat zou ik daar graag bij willen zijn. James Bond die samen dineert met Poetin terwijl de beeldschone Maxima in de verte het zwijnenrugje keert en schalks lacht. Willem als anti-held heeft niet in de gaten dat beide buurmannen hun eigen plannen hebben om hun veroveringsdrift bot te vieren. Hij loopt nog even naar de privé hav...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2