Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 13: 25 maart tot 1 april 2012

Fietsen in Vlaanderen De Ronde is dood, lang leve De Ronde! Verzendekensdag: De Ronde van Vlaanderen

Zaterdag 31 maart 2012

De Ronde is dood, lang leve De Ronde!
“De Ronde van Vlaanderen op Verzendekensdag”


Op 1 april is het weer koers. De grote Koers met de hoofdletter “K”. Dan wordt weer de jaarlijkse Ronde van Vlaanderen gereden. De klassieker der klassiekers, de Vlaamse Hoogmis, Vlaanderens Mooiste, de tocht der tochten,

Wo ist der Bahhnhof?
Dé Ronde!  1 April? In Vlaanderen wordt op de eerste dag van april ook wel gesproken van Verzendekensdag: het opzettelijk (als grap) de verkeerde richting opsturen van mensen, zeg maar de Vlaamse variant...Boter bij de Vis, Catshuis, en het kabinet PVV, CDA, VVD

Vrijdag 30 maart 2012

Een schuurkip is geen gedoogpartij

Ze zijn er uit. Een akkoord is aanstaande. Dan maar gelijk goed ook, en de dingen bij de naam noemen. Daar pleitte ik in de Dagtaak van eergisteren ook al voor. We gaan niet langer doekjes winden om zaken die helder zijn. Een schuurkip is tenslotte geen scharrelkip, en een regeringspartij is tenslotte geen gedoogpartij.Zondag presentatie nieuw kabinet
Overmorgen zal Wild...De omarming : Rutte en Wilders en het spelletje van Verhagen

Donderdag 29 maart 2012

Omarming Rutte en Wilders

De foto van de dag was gisteren het plaatje waarop Rutte Wilders omarmt en op de achtergrond de taxi al klaar staat om een van de heren weg te brengen. Het plaatje vertelt niet welk van de heren in gaat stappen. Buma, Verhagen, Agema en Sybrand zitten nog aan tafel en hebben de grootste schik. Vooral Buma lijkt zich uitstekend te amuseren met Agema. Sybrand wacht geduldig totdat Verhagen zijn letters heeft gelegd in zijn gratis Wordfeud spelletje.

Dejeuner sur l'herbe

De heren die elkaar omarmen doen dat verlegen. De kopp...Scharrelei, Schuurei , Paasvee en de het Lente offensief van de Oppositie

Woensdag 28 maart 2012

"Mag ik van u een pakje schuureieren van het Paasvee?"
"Wat zegt u meneer?" Het altijd lieve meisje van de Eetboetiek kijkt me verontrustend aan.
"Graag dat pakje schuuureieren, en doet u er maar een stukje worst van de gecastreerde stier bij."

Dingen bij de naam noemen. Er niet om heen draaien. Zeggen zoals het is. Er waait een frisse wind door de Tweede Kamer. Maar helaas net niet fris genoeg. De motie die gisteren door de Partij van de Dieren in stemming is gebracht heeft het net niet gehaald. De oppositiepartijen stemden voor: een scharrelkip, scharrelt niet maar zit in een schuur: een schuurei dus! Zo zou het dus volgens de motie dan ...Boeken: Selexyz, De Slegte, Bol.com

Dinsdag 27 maart 2012

Triest. Prachtige boekwinkels met lange tradities. Donner in Rotterdam, Dekker vd Vegt in Nijmegen , Scheltema in Amsterdam , Broese in Utrecht dreigen verloren te gaan.  Klinkende namen, het rijtje is nog lang niet af.
Vaak ook in prachtige panden. Dominicanen in Maastricht, misschien wel de mooiste boekwinkel van Europa. Neem de Selexyz in Arnhem in het voormalige postkantoor op de Jansplaats. Helaas vond Selexyz dat dit tot een boeken-Ikea moest worden omgebouwd, maar de buitenkant is nog steeds prachtig.

Bol.Com redt Albert Heyn op het gebied van marketing, vooruitgang en internetverkoop. De Slegte lijkt nu samen met Selexyz op ...Bij Hoevelaken rechtsaf : De SGP door de bocht

Maandag 26 maart 2012

VVD en SGP
Op de dag dat de VVD voor een beperking van de koopzondagen stemde, een jaar geleden, zwaaide een groot deel van de kamer met boodschappentasjes. Een ludiek protest tegen de omkoopbaarheid van de VVD. De VVD, partij voor vrijheid en ondernemen, kwam tegemoet aan de SGP die ze nodig had om ook in de eerste kamer een meerderheid voor het kabinet te krijgen. (zie ook https://dagtaak.org/2011/02/zondag-huub-oosterhuis-censuur-en-de-koopzondag.html )

Carnaval
Carnavalesk was het ...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2