Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Bij Hoevelaken rechtsaf : De SGP door de bocht

Maandag 26 maart 2012

VVD en SGP
Op de dag dat de VVD voor een beperking van de koopzondagen stemde, een jaar geleden, zwaaide een groot deel van de kamer met boodschappentasjes. Een ludiek protest tegen de omkoopbaarheid van de VVD. De VVD, partij voor vrijheid en ondernemen, kwam tegemoet aan de SGP die ze nodig had om ook in de eerste kamer een meerderheid voor het kabinet te krijgen. (zie ook http://dagtaak.org/2011/02/zondag-huub-oosterhuis-censuur-en-de-koopzondag.html )

Carnaval
Carnavalesk was het bijna. Pechtold een fluitje in de mond en een zondagse Ikea tas (zelf betaald, in tegenstelling tot Bleker die het declareerde), Jolande Sap met een Kunduz-tasje uit de Wereldwinkel die ook zondags open moest zijn. "Ellende stopt niet op zondag," zo motiveerde ze haar besluit, en Cohen met een plastic tas uit de feestwinkel met ingrediënten om zijn polonaise bij Koffietijd Max nog meer luister bij te zetten. Het was leuk, grappig en was duidelijk: De VVD verkwanselt haar idealen en uitgangspunten.

Dat was een jaar geleden, en we zijn geen stap verder inmiddels. Waar bij carnaval iedereen bij Hoevelaken linksaf gaat, gaan we nu bij Hoevelaken rechtsaf. De SGP nam afgelopen zaterdag zelf het voortouw.

Chantage
Niet meer ludiek maar een ware chantage. Omkopen om de macht. De SGP heeft de uitruil al voor ogen: een aanscherping van euthanasie- en de abortuswetgeving in ruil voor een "constructieve"opstelling van de partij. Zoveel is duidelijk geworden tijdens het SGP-congres in Hoevelaken. Hoever rechts- of linksaf kan je gaan in Hoevelaken?

Farizeeers
Dat de SGP geen feest of carnavalspartij is, dat weten we allang. Dat het nog meer farizeeërs-achtige praktijken in zich heeft dan al bevroed is wellicht geen nieuws maar wel shockerend. 

Fatsoen en barmhartigheid waren al weggegeven door de VVD ten gunste van het gedoogakkoord. Nu dreigen respect en zelfbeschikking de volgende ruilmiddelen te worden.

Daar is geen ludieke actie meer op te verzinnen.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

sprakeloosID schreef op Maandag 26 maart:
Hoevelaken rechts af, sterk gevonden

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 plus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2