Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 1: 1 januari tot 8 januari 2012

Mark Rutte, satire, spookaccounts en desinformatie

Zaterdag 7 januari 2012

Mark Rutte heeft een twitteraccount van een student uit de lucht laten halen. De student twitterde onder de naam @minpres voor zover ik het begreep. Dit wordt door velen als kinderachtig beschouwd, maar Rutte heeft natuurlijk gelijk. Het geeft geen pas je als een ander voor te doen en desinformatie te verschaffen. De student was ook een luie student, hij haalde nog geen gemiddelde van 1 tweet per dag en nam niet de moeite om mensen te volgen, geen account dus zoals Rutte het zelf gewild zou hebben "Voor alle Nederlanders".
Nu het account uit de lucht gehaald gaat worden gaat de student snel op zoek naar andere kanalen via de sociale media:Andre Kuipers Interview

Vrijdag 6 januari 2012

De dagtaak van vandaag is op mysterieuze wijze verdwenen, jammer, was een mooie! Als hij toch boven water komt doordat iemand hem bijv heeft uitgeprint en doorstuurt dan zal hij weer geplaatst worden.


...Hoogwater , Tolbert , Balgstuw

Donderdag 5 januari 2012

Het leven in Tolbert zal nooit meer zo zijn als vroeger. Tolbert staat op de kaart. Een nuchtere boer uit Tolbert vond dat "de journalisten sneller de polder binnenstromen dan het water". "Wat een drukte", voegde hij daaraan toe. Inmiddels kunnen we via live-blogs en live beelden van reporters ter plaatse het wassende water van minuut tot minuut volgen. Het grootste gevaar is dat dijk door het zware mediamaterieel nog verder inzakt.

"Bij ons is het ook erg!" zo wil een inwoner van Dordrecht laten weten, bang dat Tolbert het in de publiciteit van vandaag het gaat winnen van de stad die hij graag op de kaart wil hebben. Ook in Lobith wordt druk gemeten en de Waalkade in Nijmege...Rollators, Muffins, de GGZ en de schroothoop van de samenleving

Woensdag 4 januari 2012

Per jaar komen er 35.000 rollators bij. Best veel. Cijfers over hoeveel rollators er aan het eind van het jaar naar de schroothoop gaan zijn is niet zo snel voorhanden. Dat dit een aanzienlijk aantal moet zijn lijkt logisch. De gemiddelde looptijd van een rollator zal mede afhankelijk zijn van de levensduur van de eigenaar. Een schatting van enkele duizenden per jaar is niet overdreven. Met de prijs van dit karretje van ongeveer €150 is dit een jaarlijkse verspilling dat al snel naar de miljoen euro per jaar loopt. Dat dit bedrag opgehoest moet worden door de fitte wandelaars is Pia Dijkstra van D'66 een doorn in het oog. Opknappen die karretjes! In...


Vandaag geen nieuws , over ruis en reflectie

Dinsdag 3 januari 2012

Op het moment dat ik dit type is het nieuws alweer voorbij. In het half uurtje dat ik nodig heb om deze column te typen, te voorzien van een fotootje en taalkundig nog even na te lezen en te posten, verschijnen er wereldwijd 3 miljoen tweets, worden er 45.000 blogs online gezet en nog eens 1.800 nieuwe webblogs aangemaakt. Gelukkig dat ik meestal niet veel meer tijd kwijt ben voor de dagelijkse column anders was er gedurende mijn schrijftijd nog veel meer verschenen.

Het is meerdere malen genoemd tijdens alle overzichten en conferences van vorige week. De waan van de dag, de snelheid van het nieuws, dat wat nu gebeurt, is nu alweer geschiedenis...2012 Aan de bak ! Over voornemens vooraf en excuses en grappen achteraf

Maandag 2 januari 2012Welkom in 2012, in het Nieuwe Jaar van Hoop, Glorie, Voornemens en Voorspellingen. Gisteren telde niet. Gisteren is voorbij en was een dag van overgang. De stilte tussen oud en nieuw.
Vandaag gaat het er om. De eerste werkdag waarin we geconfronteerd worden met wat we ons hebben voorgenomen. Trekken we de schoen aan die we toegeworpen hebben gekregen tijdens de Oudejaarsconferences? Gaan we door op wat we met onszelf hebben afgesproken nog geen paar dagen geleden? Gaan we ons voorbereiden op onheilstijdingen die afgeroepen zijn door voorspellers, charlatans en koffiedikkijkers? Je weet maar nooit immers, een gewaarschu...De stilte van Nieuwjaarsdag, 2012

Zondag 1 januari 2012De eerste dag


Het is stil buiten.
Een man wandelt met een hond.
Een vrouw veegt
De druppels weg.
Soms een korte knal
Uit een andere tijdzone,
Denk ik dan

Een uitgelezen moment
Voor een kort gedicht
Over hoe we langzaam
Op gang komen.
Na een bewogen jaar.

Achter de stilte schuilt de spanning
Straks.
Straks komen we los
Gaan we onze huizen uit
En beginnen we
Met wat we ons voorgenomen hebben.

Nog even. Even het tijdloze moment
Tussen oud en nieuw
Tussen begin en eind

Straks
Straks gaan we beginnen....Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2