Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Hoogwater , Tolbert , Balgstuw

Donderdag 5 januari 2012

Het leven in Tolbert zal nooit meer zo zijn als vroeger. Tolbert staat op de kaart. Een nuchtere boer uit Tolbert vond dat "de journalisten sneller de polder binnenstromen dan het water". "Wat een drukte", voegde hij daaraan toe. Inmiddels kunnen we via live-blogs en live beelden van reporters ter plaatse het wassende water van minuut tot minuut volgen. Het grootste gevaar is dat dijk door het zware mediamaterieel nog verder inzakt.

"Bij ons is het ook erg!" zo wil een inwoner van Dordrecht laten weten, bang dat Tolbert het in de publiciteit van vandaag het gaat winnen van de stad die hij graag op de kaart wil hebben. Ook in Lobith wordt druk gemeten en de Waalkade in Nijmegen zal ook afgesloten worden.

Laatste nieuws uit het Noorden is inmiddels dat er kleinere dorpen worden geofferd om de steden Groningen, Leeuwarden en Meppel te redden. Het Groninger museum zal niet ontruimd worden, zo luiden de laatste berichten.

Ik heb nog niets gelezen of gehoord van Japanse filmploegen, of CNN aanwezig is is nog onbekend en ook de Bangladesh-Daily is nog niet gesignaleerd. Dat was enkele jaren geleden nog anders. In 1995 dreigde de polder bij Wamel/ Tiel vol te lopen. Op het nippertje is dat voorkomen door adequaat optreden van de waterschappen! Ondertussen was er al een inzameling in Bangladesh op gang gekomen voor de inwoners van het bedreigde gebied.

De RTL-verslaggeefster meldt zojuist dat er buien over Tolbert trekken. Het ergste is dus nog niet voorbij. We blijven het volgen. De treinen rijden niet, op de weg is het onveilig en het land uit wordt lastig nu er minder van en naar Schiphol wordt gevolgen. Binnen blijven en het nieuws afwachten. Zolang de balgstuw bij het Ijsselmeer openblijft kan er gespuid worden. Een nieuwe spui bij Lauwersoog kan in de toekomst de ellende bij Tolbert voorkomen meldt een ingenieur uit Delft. Daar wordt al jaren voor gepleit. Laten we hopen dat het overstromingsgevaar bij een waarschuwing blijft en dat dit de doorbraak mag zijn voor het plaatsen van de spui.

Maar eens snel met Bleker naar De Lange Leegte in Veendam. Ik zal hem een briefje sturen. Dan kunnen we het er eens over hebben.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Liesbeth schreef op Donderdag 5 januari:
Ook bij ons in Gorredijk is het hoog water. Het wachten is op Omrop Fryslan tv, die zijn altijd eerder dan CNN! We houden het moreel hoog door geuzenliederen te zingen en een vinger in het gaatje van de dijk te steken,

Gerrit Riezebos schreef op Donderdag 5 januari:
Ik moet steeds aan Herman de Man denken bij dit soort verhalen. En de verhalen van mijn opa die voor zijn nummer bij de marine de bevolking rond Colmschate (bij Deventer) moest helpen na het overstromen van de Schipbeek. Oja, en ook aan 50 cm water dat op 14 september 1998 bij ons in huis stond. Maar je verhaal is sterk. Oplossingen zijn er zat, de wil om ze uit te voeren te weinig. Groet, Gerrit

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 minus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2