Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 52: 25 december tot 1 januari 2011

31 december 2011, morgen 2012 , de waan van de dag en een frisse lei?

Zaterdag 31 december 2011

2012. Nog een paar uur. Het maakt niks uit, morgen gewoon weer een nieuwe dag zoals ook vandaag als een nieuwe dag begon. Maar toch is het een ijkpunt. Voor het gevoel met een frisse lei te kunnen beginnen. Alsof je met een doekje niet alleen de tekst op het schoolbord wegveegt maar het ook nat reinigt zodat het er helemaal fris uitziet. Lekker! Ertegenaan!

Een laatste blik naar wat het afgelopen jaar ons heeft gebracht. Veel gelachen, veel gehuild, boos geweest, verontwaardigd en blij verrast. 2011 is voor mij het jaar geweest dat Dagtaak is ontstaan. Als een dagelijkse oefening, uitprobeersel, kijken waar het schip strandt en of d...Goede voornemens , Plannen voor 2012 en het strijdplan van Cohen

Vrijdag 30 december 2011

Wat zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar?

Een rare vraag. Alsof er ook slechte voornemens zijn. Dit jaar maar eens meer roken, minder sporten en het ontbijt vaker overslaan. Daar hoor je nooit iemand over. Ja, misschien een grapjas in het cafe, maar daar houdt het dan mee op. Het woord "voornemens" zelf hoor je zelden of nooit buiten de jaarwisseling om. De rest van het jaar hebben we het daar niet over, maar hebben we het over ideeën en in het beste geval over plannen maken. Plannen, met handen en voeten. Niet voor niets gebruikt de zakelijke Dagtaak...Beatrix, Kersttoespraak 2011, haar finale woorden?

Maandag 26 december 2011

Geert Wilders was er als de kippen bij "Mijn hemel, is de majesteit lid geworden van Groen Links?" Kritiek op Rutte was er ook, hij zou verzuimd hebben de kersttoespraak te corrigeren en te ontdoen van de politieke context.

Beatrix begint haar toespraak met de constatering dat er breed gevoelens heersen van onvrede en onbehagen en besluit haar toespraak met de woorden:

"Laten wij zeggen wat wij hopen en doen wat wij kunnen." (Beatrix 2011)

Behalve dat de Koningin oproept tot meer harmonie en zorg voor de natuur (datgene waar de tweet van Wilders zich op richt), gaat onze vorstin verder. In haar toespraak van nog geen 800 woorden...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2