Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Sterfdag Jacques Brel , Marieke en de grootste Belg aller tijden

Zondag 9 oktober 2011Jacques Brel zou nu 82 jaar zijn als hij niet was gestorven op 9 oktober 1978. De Franstalige Vlaming, zoals hij zichzelf vaak noemde is niet ouder geworden dan 49. Brel zong in het Frans maar voor "ons" Nederlanders en Vlamingen heeft hij ook in ontroerend Nederlands gezongen. Het is bijna niet mogelijk om zonder overslaande stem of zelfs zonder tranen mee te zingen met de Frans-Nederlandse uitvoering van "Marieke".

De prachtige biografie over Brel van Johan Anthierens uit 1998 heet niet zonder reden: "Passie en Pijn". Twee woorden die zijn leven goed samenvatten. Anthierens gaat voor zijn boek zelfs op zoek naar Marieke: "Hij had appelwangen en sproeten. De anderen noemden hem "Brel", maar conversatie hadden we niet, want het jongetje verstond geen Vlaams en wij geen Frans...Ik was een lelijk meisje, spichtig, met geel haar en strikjes, maar met smaragdgroene ogen. Op een keer was "Brel" er weer..en bood mij zwijgend zijn fiets aan..Even pardoes als hij was opgedoken verdween het jongetje dat belangstelling voor mij had getoond. Ik wist niet beter of hij heette Bril, in het West-Vlaams uitgesproken als Brel."

Even pardoes verdween Brel vaker. De laatste jaren van zijn leven, toen hij er nog toe in staat was, vertrok Brel naar Polynesië met zijn levensgezellin Maddly waar hij later ook begraven zou worden. Door ziekte moest hij terug naar Europa. Op 49-jarige leeftijd stierf Brel aan longkanker.

Brel is door de Franstalige RTBF uitgeroepen tot de grootste Belg aller tijden. In Vlaanderen eindigde Brel op de zevende plaats. Hij is geliefd of gehaat, een tussenweg is er bijna niet. Of niet geweest. De tijd heelt alle wonden. Het lied "Les Flamandes" waarin Brel een parodie geeft op de Vlaming heeft lang kwaad bloed gezet.

Brel is er al lang niet meer, al 33 jaar lang niet. Sommige mensen worden niet oud. Of we Brel als 82-jarige verdragen zouden kunnen hebben, nu nog, is de vraag. Zou hij cynischer geworden zijn? Wat zou hij gevonden hebben van de Belgische kwestie nu? Hij verdween door zijn ziekte niet helemaal pardoes, maar hij zou het anders bijna wel zeker gedaan hebben. Wat overblijft is de Liefde, de Passie en de Pijn.

"Ne me quitte pas"

Andere column van Dagtaak over Brel:

Bezoek aan Museum Brel
Verdriet van België: Hugo Claus en Jacques Brel
De Psychologie van de Tour (met ne me quitte pas van Brel)


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Martijn schreef op Woensdag 9 oktober:
Bril...

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 minus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2