Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Risicogroep, het Ch-woord en vooral geen paniek

Zondag 15 maart 2020
En ineens behoor je tot de risicogroep. Het kost me moeite om in de 'ik-vorm' te schrijven, maar eerlijkheidshalve moet ik natuurlijk zeggen: ik behoor tot de risicogroep.

Niet omdat ik zo oud ben, niet omdat ik (voor zover ik weet) in contact ben gekomen met dragers van het coronavirus, niet omdat ik nu al verminderde weerstand heb, maar het komt eraan. In de media wordt het eufemistisch en verhullend "onderliggend lijden" genoemd.

Sinds deze week ben ik een erkend K-patiënt. Het Ch-woord is er namelijk uit. Het moet wel heel gek lopen als het niet zo is, maar er gaat chemotherapie ingezet worden. Hoe vaak, hoe lang en hoe intensief moet nog bepaald worden, althans, moet me nog verteld worden. Aankomende week (maandag) zal ik na 3 maanden intensief behandeld te zijn geweest door een team van urologen eindelijk een echte oncoloog ontmoeten die me gaat vertellen over de hoed en de rand.

Voor een optimaal resultaat van de behandeling zal ik zo spoedig mogelijk de kuur moeten ondergaan. Virusvrij voor nu, en zo min mogelijk risico op besmetting straks. De inschatting of mijn te verwachten verminderde weerstand de komende weken een snelle start van de chemo zal belemmeren, zullen de artsen moeten maken. Ik hou mijn hart vast.

De voortekenen zijn niet gunstig. Niet alleen de onwetendheid over wat ons nog te wachten staat is groot, ook de gekte neemt toe. Toen mevrouw Dagtaak mij belde vanuit de plaatselijke Super om mee te delen dat de kiwi's en de peren (goed voor mijn stoelgang) uitverkocht waren en of bananen ook goed waren (in elk geval fruit!), kon ze me nog tijdens het gesprek vertellen dat net ook de laatste tros bananen voor haar neus weggegrist werden. Doe dan maar paracetamol, hoopte ik. Helaas. Met honderden volle karren om haar heen schuifelde ze naar de kassa om in de auto op de radio te horen dat grote groepsbijeenkomsten afgeraden werden, maar dat de scholen wel open zouden blijven.

Het is nu zondag. Over enkele uren zal er weer een persconferentie worden gegeven door onze voorman Rutte. Hij zal naar alle waarschijnlijkheid aankondigen dat de scholen onder druk van de publieke opinie toch dicht zullen gaan en dat er geen enkele reden voor paniek is en de winkels gewoon bevoorraad blijven. Over het feit dat met name gezonde, sterke en stevige burgers het eerst bij de wederom gevulde schappen zullen staan, zal hij zwijgen.

Geen paniek. Alles komt goed. Is het niet nu, dan wel morgen.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Hans schreef op Maandag 16 maart:
Niet leuk

Peter De Reijke schreef op Maandag 16 maart:
Beste Ton, Ik volg al je berichten en denk steeds aan je. Ik kan je alleen maar toewensen dat je de moed erin houdt. Alle sterkte. Peter De Reijke, oud-collega van lang geleden

Hans schreef op Zondag 15 maart:
Bizarre tijden met tanden Ton. Sterkte!

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2