Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Hartzeer

Maandag 27 mei 2019

't Vreet aan me. De Dagtaak is niet meer de Dagtaak die het was. Het ritme is zoek; waar jarenlang dagelijks een nieuwe column verscheen, is het nu leeg. Kil, doods of in elk geval ongeschreven gebleven; alsof er niets meer te melden was. Het tegendeel is waar. De wereld om me heen is veranderd en mijn eigen leven is veranderd. Ongelimiteerde werk- en schrijfdrang heeft gedwongen plaats moeten maken voor planmatig werken, gematigdheid, controle, en als je de artsen moet geloven: voor een beheerste levenswijze vrij van stress.

Mijn hart is aangedaan. Fysiek en emotioneel. Emotioneel door de wereld om me heen, fysiek door de soms op hol geslagen rikketik die in het begin dagelijks, later wekelijks en nu meerdere keren per maand wordt gecontroleerd en gemeten. "Uw hart werkt weer naar behoren," zo wordt me met een blik van genoegzaamheid en geleerdheid verkondigd, "maar uw geest moet dat nog aanvaarden." Het nummer 112 staat in mijn favorieten, slechts mondjesmaat gebruik ik het. Maar toch. Zesenvijftig jaar heb ik het nooit gebruikt en de laatste maanden diverse malen. Een keer net op tijd en daarna nog enkele malen vanwege de angst, de schrik en de pijn die voelde als de ene keer dat ik net op tijd was. "U moet uw lichaam weer leren vertrouwen, wellicht ademhalingsoefeningen? Meer sporten? Ontspanning? Lifestylecoaching? Rookt u? Drinkt u? Kunt u "nee" zeggen? Balans privé/werk? Familiekwaal? Maatschappelijke ontevredenheid?"

Dotteren hoefde net niet, ook geen stents, wel een hartkatheterisatie waarvan ik nog steeds niet weet of ik het goed schrijf. "Op het randje meneer, we raden u het revalidatieprogramma aan. In elk geval iets meer dan een handjevol pillen per dag en voor u het weet bent u weer boven "Jan". Dat de depressie die daarop volgde meer het gevolg was van de pillen dan van de kwaal merkte ik later pas.

Ondertussen warmde het klimaat, jokten de politici verder, zeiden zogenaamde populisten soms rakere dingen dan de lui die zich van het volk afkeerden maar gingen evengoed de mist in als het erom ging en maakten zich verdacht rond boreale uitlatingen.
Ondertussen werd Brusselmans van nationale pias een nationale held en hebben we ons vergaapt aan een identiteitsfestival waarin de LBHTI gemeenschap wedijverde over wie uit de meeste kasten is gekomen tijdens een van de meest gênante uitvoeringen van het Europese songfestival aller tijden, waarbij Nederland ondanks fraude van Wit-Rusland en een handjevol andere dubieuze natiestaten toch als winnaar uit de bus is gekomen.

Over dat alles heb ik niks geschreven, wel nagedacht. Niks verkondigd, wel gepiekerd.

Ik heb wellicht mijn oren te veel laten hangen naar de wijsheid van de heren medici die mij tot kalmte maanden. De tijd zal het leren. Niets zeggen of schrijven leidt ook tot hartzeer.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Caroline Nelissen schreef op Donderdag 11 juli:
Hallo Ton, ik heb jouw Dagtaken oprecht gemist. Nu ik de oorzaak weet ben ik weer onder de indruk. Ik wens je het juiste levensritme toe. X

Denkbeeldhouwer schreef op Dinsdag 28 mei:
Gij Icarus, heeft uw bevlogenheid u parten gespeeld? Van dagtaak naar weektaak dan maar op dokters voorschrift. Wel blijven vliegen confrere

hein-anton van der heijden schreef op Dinsdag 28 mei:
Recht uit het hart, dus dat moet goed komen!

Yolande Belghazi Timman schreef op Dinsdag 28 mei:
Een mooie en aangrijpende Dagtaak, Ton. Het is denk ik een hele toer om op een andere manier dan eerst weer even veel vuur en plezier in alles te krijgen maar gaat lukken. Deze Dagtaak ligt er in ieder geval al weer.

Piter de Vries schreef op Dinsdag 28 mei:
Veel sterkte gewenst.

Helge Bonset schreef op Dinsdag 28 mei:
Ik leef met je mee Ton. Het moet heel frustrerend voor je zijn om al je goede ideeën niet allemaal (tegelijk) uit te kunnen voeren. Maar je komt vast wel weer tot een nieuw evenwicht, en nieuwe kracht. Het allerbeste!

Maarten Brandt schreef op Dinsdag 28 mei:
Een mooi en zeer invoelbaar verhaal, Ton. Ik hoop dat het leven voor jou snel weer plezierig wordt. Loslaten en ontspannen leren zijn, dat is een heel proces; ik weet daar inmiddels ook het nodige van. Gelukkig wordt het binnenkort mooi weer en ook dat helpt! Alle goeds

peter schreef op Dinsdag 28 mei:
Come back?

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 plus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2