Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Dag van Nationale Schaamte: dreigende uitzetting Lili en Howick

Zaterdag 8 september 2018

Terwijl de rechter vrijdagavond piekerde over de uitspraak om toestemming te geven om Lili en Howick uit te zetten naar Armenië, vierde een deel van het kabinet onder leiding van Mark Rutte (red: minister president van het Koninkrijk der Nederlanden) feest bij Anouk. Coalitiepartners van het door de VVD gedomineerde kabinet zwegen in alle talen.

Na zware maanden waarin met name D66 en de ChristenUnie zich lieten kennen door hypocrisie en disloyaal gedrag richting hun kiezers deden zij waarin ze al maanden uitblonken: "bek houden en ja-knikken".

Het verhaal van Lili en Howick is bekend. Tien jaar in Nederland, geen enkele band met Armenië, dupe van een steekspel tussen advocaten en de overheid, een moeder die eerder was uitgezet, weinig tot geen mogelijkheden om een redelijke toekomst in Armenië op te bouwen. Op de dag van de dreigende uitzetting verdwenen zij uit beeld (gevlucht? ondergedoken? meegenomen?).

Pas toen, ja pas toen, toen de massale verontwaardiging losbrak op alle social media, toen de rechter zijn uitspraak had gedaan, toen bekende en wat minder bekende Nederlanders hun zegje deden, toen de pleuris uitbrak bij de achterban van D66 en de ChristenUnie, toen de kater van het drinkgelag bij Anouk was uitgewerkt, pas toen leken er ineens mogelijkheden te zijn voor staatssecretaris Mark Harbers om zijn hand over het hart te strijken. Howick en Lili mogen blijven.

Weken en maanden vol stress en onzekerheid bij de kinderen, de dag van vertrek, een zwijgende coalitie (omwille van het pluche) die moraal en moreel predikt op vele dossiers maar sinds het aantreden van dit kabinet op vrijwel alle punten afwijkt van het gedachtegoed op basis waarvan zij zijn gekozen. Misselijkmakend.

Eind goed al goed nu de kinderen mogen blijven?

Nee, ja, voor de kinderen wel, maar de geloofwaardigheid van deze regering en wellicht van de politiek lijkt definitief om zeep te zijn geholpen. Misschien het meest misselijkmakend is een tweet van de voorman van D66, Alexander Pechtold, nog geen paar minuten nadat het pardon aan de kinderen is gegeven:

Let op de timing, en het woordje "vandaag".

Nederland, we moeten ons schamen. Wij (de kiezers), Zij (het kabinet) en Hullie (de volksvertegenwoordigers), en van deze drie (vrij naar Reve) de laatsten het meest!

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Maarten Brandt schreef op Zaterdag 8 september:
Het ergste is nog dat de reden dat de kinderen mogen blijven allereerst schuilt in het belang van de coalitie. Want een ding is zeker, om me nu tot D66 te beperken, van die partij zou dan (als de kinderen waren uitgezet) na de komende verkiezingen helemaal niets meer overblijven. Hypocrisie ten top. Van Mierlo zou zich in zijn graf omdraaien. Wat een bende in Den Haag

Aldert Hazenberg schreef op Zaterdag 8 september:
De CU en D66 zijn nu voor mij compleet door het ijs gezakt. Een dag eerder verdedigden beide de uitzetting en nu zo reageren is compleet ongeloofwaardig en schijnheilig / hypocriet. Dank voor je stuk, waarin ik mijn emoties in vindt. Groet Aldert

dagtaak schreef op Zaterdag 8 september:
Reactie via twitter op deze Dagtaak: "Zie het als overwinning kabinet is gezwicht dankzij het volk." Tja..het overdenken waard!!

Peter schreef op Zaterdag 8 september:
Pia Dijkstra en Alexander Pechtold nu trots op hun "stille diplomatie". Ze voelden op hun klompen aan dat er na vandaag geen houden meer aan was/is voor hun partij mocht het tot uitzetting komen. De fiasco's van de afgelopen maanden hadden het vertrouwen in D66 al bijna tot nul gereduceerd.

Irene schreef op Zaterdag 8 september:
Coalitiepartijen dwepen nu dat ze "ontzettend hard" achter de schermen hebben gewerkt vandaag... Goh.. goed zeg, na al die maanden gezwegen te hebben.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 maal 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2