Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Zijlstra, Pechtold de Russen en des kiezers baard

Maandag 12 februari 2018

Het lijkt afgedaan te worden als een schoonheidsfoutje, een kwajongensstreek, een leugentje om bestwil, een niemendalletje waarover hij nog wel iets moet toelichten tijdens een debat om des keizers baard. Of is het om des kiezers baard?

Onze minister van Buitenlandse Zaken (Halbe Zijlstra) heeft niet alleen opgeschept dat hij tot de intimi van Poetin behoort ("Welkom in de Datsja van de eerste man van Rusland"), hij heeft tevens jarenlang volgehouden en dus jarenlang gelogen dat hij persoonlijk uit Poetins mond heeft gehoord dat de Russische heerser droomt van een groot Rusland met annexatiedrang.
Best een leuke anecdote aan de keukentafel van de eigenaar van de eenmanszaak "Improvex", zelfs te accepteren van een slechte onderminister van cultuur, maar volstrekt niet acceptabel voor een minister die verantwoordelijk is voor internationale betrekkingen en op het punt staat naar Rusland af te reizen en zijn zegje te doen over de Russische leugens omtrent de MH17.

Halbe is onbetrouwbaar, zal niet langer serieus genomen worden, Poetin lacht zich rot. Halbe heeft spijt, dat is fijn. Dat de goede man niet inziet dat hij nu toch echt wel alle kaarten heeft verspeeld, is schrijnend.
Schrijnender is dat de kersverse coalitie de gelederen wil sluiten. Het meest schrijnend is de uitspraak van Pechtold:  'Ik waardeer zijn openhartigheid. Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet,' aldus D66-leider Pechtold.

Ja, spijt hebben meerderen. Spijt vooral van de stem aan D66. Spijt van een stem aan een hypocriete partijleider die, als hij niet in de coalitie zou hebben gezeten, een van de eersten zou zijn geweest om op heldere toon en in heldere woorden zijn boodschap zou afgeven: "Aftreden Halbe!"

De puberale fout van Halbe om zich groter voor te doen als dat hij is, is misschien nog te vergeven, maar een land dat een minister van Buitenlandse Zaken de hand boven het hoofd houdt die elke geloofwaardigheid in de wereld en met name in Rusland heeft verloren, is gedegradeerd tot de onderdivisie van de internationale politiek.

Daarnaast is het duidelijk dat Pechtold nog nooit een fatsoenlijke stap in Rusland heeft gezet, gezien zijn woorden. Denigrerend en dom zijn uitspraak.
Niet alleen staat Halbe buitenspel, maar ook Pechtold kan beter zijn biezen pakken. Zonde. Hij had een aardige carrière voor de boeg.inmiddels is gebleken dat de leugen van Zijlstra nog verder gaat. Hij heeft de woorden van zijn 'bron' (Van der Veer van Shell) ook nog fout geciteerd/geïnterpreteerd. (zie Volkskrant)


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Peter Griffioen schreef op Dinsdag 13 februari:
Hulde ook aan Nathalie Righton van de Volkskrant die door durfde te pakken!

Kees Lagerwaard schreef op Dinsdag 13 februari:
Prachtig stukje Ton. Misschien is de reactie van Pechtold nog wel bedenkelijker dan de leugen van Halbe.

Aldert schreef op Maandag 12 februari:
Een haarscherp stuk.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 plus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2