Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Belang of misbruik van de vrije pers Rutte vs Righton

Dinsdag 13 februari 2018

(vervolg op Dagtaak over Zijlstra van 12-02)

Als er één ding in het "Zijlstra-debat" duidelijk is geworden, is dat een kritische en vrije pers van levensbelang is in een democratie. Zonder de volharding van (ditmaal) De Volkskrant, met als gezicht Natalie Righton die voor de krant het verhaal bracht, was het maar de vraag of we ooit iets hadden geweten van de leugen van Halbe Zijlstra die beweerde in 2006 oorlogstaal uit de mond van Poetin had gehoord op diens datsja.

In menig land zonder vrije pers zouden types als Righton en hoofdredacteur Philip Remarque het leven meer dan zuur zijn gemaakt. Het leidt geen twijfel dat Poetin op zijn zachtst gezegd not amused zou zijn als ene Natasja Prawdona zijn minister Lavrov op leugentjes zou betrappen. Ook Erdogan zou raad weten met journalisten die het kritisch volgen van de waarheid als beroep hebben. In landen waar alleen bloggen nog een mogelijkheid is om een geschreven woord te publiceren zijn veel  kritische nieuwsbrengers hun leven niet zeker (zie ook oude Dagtaak over Raif Badawi).

In Nederland is alles anders dan het lijkt. Juist de vrije pers wordt als excuus gebruikt door de overheid, lees Rutte, om te zwijgen, te doofpotten, te verhullen en ons en de Tweede Kamer in een rookgordijn te hullen. Als we Rutte mogen geloven dan heeft hij de Tweede Kamer niet ingelicht over het 'incident' van Zijlstra om de scoop van de leugen aan De Volkskrant te gunnen. Niet gek dat sommige parlementariërs zich afvroegen of we in democratie of een mediacratie leven.

In het programma "Jinek" laat Natalie Righton, een uur na het debat, weten dat het haar echter niet makkelijk is gemaakt om Zijlstra te spreken. Alles leek erop dat het ministerie een publicatie uit wilde stellen tot na zijn Moskou-reis om o.a. over de MH17 te praten. Zelfs een snoepreisje naar Moskou werd haar aangeboden om publicatie over het Rusland-bezoek heen te tillen.

De truc van Rutte om de scoop aan de vrije pers te verkiezen boven het informeren van de leden van de Tweede Kamer leek bijna te zijn gelukt. Halbe had zijn koffertje in de vroege ochtend al gepakt. Na een eerste artikel op maandag waar Halbe nog mee weg kon komen, kwam op de vroege dinsdag de tweede leugen van Halbe naar voren.

De Boeiing richting Moskou stond al klaar. Enkele uren voor het vertrek schreef De Volkskrant nog een aanvullend artikel om "alle feiten op een rijtje" te zetten rond waarheden en onwaarheden van Halbe. Er was geen houden meer aan.

De truc van Rutte is mislukt. Samen met het ministerie dacht hij slimmer te zijn dan de pers. Helaas voor hem. Halbe is inmiddels op weg naar zijn eigen datsja en de Tweede Kamer heeft zich met halve verklaringen om de tuin laten leiden.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Ad schreef op Woensdag 14 februari:
ja helemaal waar, zeker ook je mening over Pechthold. Maar ik werd ook misselijk van de 'would be' oppositie met name van Denck, die hebben boter op hun hoofd!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 minus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2