Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

In plaats van een In Memoriam (IM) , een brief aan Femmy Fijten

Maandag 24 juli 2017


In plaats van een In Memoriam Femmy Fijten (2 sept. 1953 – 20 juli 2017), een brief aan Femmy.
Femmy was veel, en onder andere auteur bij Uitgeverij Nieuwe Druk.

Ze overleed 20 juli zeer onverwacht en veel te snel op 63-jarige leeftijd.


                                                                    Arnhem 24 juli 2017.

Lieve Femmy,

Op jouw overlijdensbericht stonden de volgende woorden:

                    'Geef mij je herinneringen
                    Ik zal er een verhaal van maken
                    Geef mij je gedachten
                    Ik kleur ze als de regenboog'

Deze woorden had je als motto meegegeven aan je eerste roman in papieren vorm die je bij mij hebt uitgegeven: "Terug naar Bandung" (november 2012). Ik heb het net nog nagekeken. Even leefde ik in de veronderstelling dat het motto pas bij de licht gewijzigde tweede druk voor het eerst verscheen, maar nee, toen stond het er al. Nog geen vijf jaar later moeten wij het doen met herinneringen aan jou. Lieve Femmy, je bent vertrokken. Wel aangekondigd, maar toch onverwacht en veel te snel.

Toen je me voor het eerst vertelde dat je niet lang meer te leven had, geloofde ik je niet. Gekscherend beloofde ik een prachtig I.M. voor je te schrijven en ging vrijwel direct over tot de orde van de dag: samen met jou aan de slag aan je derde roman! Na je twee Indische romans (twee jaar na Terug naar Bandung verscheen Vaarwel Soerabaja) zou dit de eerste roman worden waarin weliswaar het Indische thema een belangrijke rol speelt, maar ook jouw eigen leven. Je hebt een groot deel van je jeugd en een stukje van je schrijverschap verweven in het aangrijpende verhaal over een man die vanuit Nederlands-Indië te werk is gesteld aan de Birma-spoorlijn. Toen ik je eerste versie las, hadden de bellen al moeten gaan rinkelen. Lang voordat je ziek werd had je kennelijk al een voorgevoel dat je een stuk van je eigen geschiedenis op schrift moest stellen. Een voorgevoel?

Ik ken je als een zeer levenslustige, vrolijke, soms rebelse dame die zelden of nooit bij de pakken neer wilde zitten. "Lijden" is niet "jouw ding". Dat bevestigde je eens te meer toen jouw ziekte ter sprake kwam. Je wilde geen kansarme behandelingen om de boel te rekken, en je was er erg duidelijk in dat wanneer er echt sprake zou worden van lijden, dat je er dan uit zou stappen. Zelf de regie willen houden.

Een dag voor je overlijden spraken we elkaar nog. Je voelde je niet zo lekker zei je, wat benauwd en vermoeid, verder wilde je het er niet over hebben. Het aanstaande boek. Dat was belangrijker. Je was erg blij met het eerste ontwerp voor de cover. Tja, of je bij de presentatie zou kunnen zijn, was nog maar de vraag. We beloofden elkaar vaart te maken. Dat jouw vaart een andere vaart was die ik in gedachten had, bleek de volgende dag.

Vanavond hebben we afscheid genomen. Morgen is je uitvaart. Voor het eerst zag ik je met rechte mondhoeken. Je lag er prachtig bij, chique en charmant als altijd, maar zonder de lach die je altijd om je mond had.

Lieve Femmy, ik weet zeker dat wanneer je veilig ergens "boven" bent aangekomen je je mail gaat lezen en alle berichten die aan jou geschreven zijn gaat napluizen. Ik hoop, en ben er bijna zeker van, dat je dan weer je vertrouwde lach terugkrijgt.
Je hebt in je veel te korte leven veel betekend voor heel veel mensen en velen troost geboden met je boeken. Ik hoop dat je dat nog heel lang, zij het postuum, kunt blijven doen.

Stiekem ga ik er nog vanuit dat je ons allemaal een loer hebt gedraaid en er gewoon bij zult zijn als "In het spoor van Birma" verschijnt. Stiekem weet ik ook dat die gedachte ijdel is.

Lieve Femmy, vaarwel en dank voor alles!

Ton


boeken van Femmy Fijten:

Terug naar Bandung (2012)
Vaarwel Soerabaja (2015)
In het spoor van Birma (2017)

redactie en bijdrages geleverd aan:

Lezen en Laven (2013)
Arnhem met een scheve blik (2014)

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Arline schreef op Dinsdag 1 september:
Soms lees ik deze IM nog even terug en dan is Femmy weer dichtbij. Ontroerend mooi geschreven Ton, dankk!

Eus Wijnhoven schreef op Dinsdag 19 september:
Je hebt een prachtige 'obituary' geschreven, Ton. Dank daarvoor. Ik zie uit naar zaterdag de 23e. De dag waarop we gezamenlijk Femmy herdenken en bovenal groeten. Eus

Yolande Belghazi-Timman schreef op Woensdag 26 juli:
Wat een ontroerende en troostende brief. Het is zo waar. Maandagavond zag ik Femmy voor het eerst zonder haar lach en dat was heel on-Femmisch. Dit bericht brengt haar lach terug.

Maruschka schreef op Dinsdag 25 juli:
Mooi....die lieve, leuke en prachtige Femmy toch!

Marco schreef op Maandag 24 juli:
Mijn opa heeft altijd gezwegen over wat hij heeft meegemaakt. Door de boeken van Femmy Fijten ben ik stukje bij beetje bekend geraakt bij de afschuwelijke geschiedenis.

Peter Griffioen schreef op Maandag 24 juli:
Ik heb destijds "Terug naar Bandung"aan mijn vader geschonken. Hij was ook in Ned. Indie net na"onze" oorlog.

Irene schreef op Maandag 24 juli:
Wat een schok....Ben twee keer in Bronbeek geweest bij een presentatie van haar. Geweldige vrouw!

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2