Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Douwe Bob en de strijd tegen doping en corruptie tijdens het Eurovisie Songfestival

Zaterdag 14 mei 2016

Toen in 2017 zowel Cuba als Noord Korea en Syrië  hun opwachting maakten tijdens het Eurovisie Songfestival had niemand het meer over Australië en Israël (enge man met enge scheiding overigens), laat staan over Oekraïne en Rusland. Dat doping in het spel was, was duidelijk. 2016 bracht de ommekeer. Nog nooit was het tempo waarin de liedjes werden afgeraffeld zo hoog, maar ook nog nooit waren de pupillen zo wijd geopend en het emotionele gehalte zo groot als in 2016.

"Slow Down" vond Douwe Bob, maar het mocht niet baten. Gillen, huilen, schreeuwen won op alle fronten. Vroeger werden nog wel eens filmpjes getoond van de vocale sterren in hun woonomgeving, het songfestival was promotie van de landen die zich op hun beste wijze lieten zien ("wat gaan we doen vandaag? even naar Stockholm? ja, leuk!). De promo-filmpjes gaven rust en zetten de toon.

Maar wat moet je promoten over Rusland? Over Oekraïne? Israël? Australië? Polen? Litouwen? Tsjechië? of Duitsland? Zweden dan? Of Armenië? En neem dan de rest?

Ongeveer het enige liedje dat (deels) in de landstaal werd gezongen was het Oekraïense politieke gehuil (naast het Duitstalige Oostenrijk dat in het Frans zong). Voor de rest gold dat het niet te raden was uit welk land het liedje afkomstig was als je het prachtige festival, uitbundig bejubeld door de homobi gemeenschap, zonder beeld met alleen muziek volgde. Een pot nat, professioneel gemixt en verpest.

In de korte pauze werd een dwangbuis getoond die voor een appel en een ei in veel van de deelnemende landen te koop is. Veelzeggend.

Slow Down, zuchtte onze Bob. Het mocht niet baten. Als een tempo er eenmaal in zit is het niet te stuiten. Als een werelddeel op drift is, is het niet te stoppen.

Het Eurovisiesongfestival van 2016 liet het verval zien van een continent dat wanhopige pogingen deed saamhorigheid te tonen, het motto van de dag.

De puntentelling deed er eigenlijk niet meer toe. Iedereen won, de een wat meer dan de ander. En we waren blij. Iedereen eindigde hoger dan verwacht. Tijdens de dopingcontrole achteraf werden de urinebuisjes door een gloriehole in de controlekamer op Russische wijze vervangen door de buisjes van een jaar daarvoor. Het werd live uitgezonden, in de zaal klonk een groot applaus.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 plus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2