Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Samsom bij DWDD. Partij in het nauw en Matthijs weet het ook niet meer

Dinsdag 9 februari 2016

Genoegzaam gaat een partij ten onder. Zelfvergenoegd zelfs.

Een respectabele partij die het 70 jaar lang opnam voor de man in de straat, het kind in de zorg en de vrouw in het nauw. Een partij die irriteerde als het moest en lof kreeg als het lukte en er altijd stond als ze er moest staan. Niet op de barricaden, maar er vlak achter. Zeventig jaar, eigenlijk 56, want na Melkert in gesprek met Pim Fortuyn (2002) is het nooit meer echt goedgekomen, op wat stuiptrekkingen na.

Wellicht even memorabel als het verkiezingsdebat in april 2002, is het gesprek dat Samsom voerde met Matthijs van Nieuwkerk in De wereld draait door (DWDD) op 9 februari 2016. Evenals Pim destijds begon Matthijs met een uitgestoken hand richting de voorman van de Partij in het Nauw (PihN). Samsom weigerde en kalde maar wat raas. Ging niet in op hoe voorvrouw Jetta Klijnsma naast de zorg ook de Sociale Werkvoorziening kapot maakte, legde kritiek van trouwe oudgedienden in de partij arrogant naast zich neer en weigerde te geloven dat de kiezers geen vertrouwen meer hebben in hem en Asschert.  Doodleuk vertelde hij dat hij alle galspuwers op de sociale media persoonlijk na belt omdat er vast "een verhaal achter het gal zit." Matthijs was met stomheid geslagen en voor het eerst in zijn carrière eindigde het gesprek met "niets".

Samsom vond dat hij het goed gedaan had, zoals altijd. Hij bleef in de zaal zitten en de cameraman zoemde regelmatig in op zijn zelfvergenoegde blik. Spekman, de voorzitter van de PihN die eenzame oorlogen voert, had Samsom al aangesteld tot bondscoach van de sociaal-democraten tot het WK van 2020.

Wij weten inmiddels wat er gebeurt als een bondscoach te vroeg alle vertrouwen krijgt. Niet alleen hij zal zich diskwalificeren maar in zijn kielzog ook de voorzitter van het bestuur en al zijn voorhoedespelers meetrekken.

De rode leeuw staat in zijn hempie. Leve de nieuwe dappere strijders die het politieke gat durven en kunnen opvullen. Want daar is wel behoefte aan, het team dat er nu staat moet zich schamen en de waarheid onder ogen zien.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Trudy schreef op Woensdag 10 februari:
Goed verwoordt door Matthijs hoe een partij met domme lach alles kapot maakt en toch blijft zitten in de kamer en geen ruimte maakt voor capabelere mensen. Mensen met kritiek nabellen is dus het enige waarmee hij bezig is.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 plus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2