Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 15: 5 april tot 12 april 2015

Femke Halsema en de Reddende Engel des Vaderlands

Zaterdag 11 april 2015

En daar is ze ineens: Femke Halsema. Lente, rokjesdag, gedoe in de PvdA en de Vaderlandse Politiek.

Femke staat bekend om haar goede timing. Zowel haar lach, haar kleding, haar vertrek uit de kamer en nu ook haar terugkeer als Reddende Engel des Vaderlands.

Het lijkt een eeuwigheid geleden. Kunduz, Kunduz-akkoorden, wachtgeldperikelen en de strijd binnen Groen Links. Wie herinnert zich Jolande Sap en Dibi nog?

Femke vertrok met de stille trom en liet een puinhoop achter. Even was het de vraag of Groen Links zichzelf moest opheffen. Dat heeft de partij niet gedaan. Onder de bezielende en enthousiaste leiding van Bram van Ojik heeft Groen Links ...Hink Stap Sprong, het Politieke Spel en Diederik S in de zorg

Vrijdag 10 april 2015

"Politiek, mevrouw, daar moet je van leren houden." De man in een foeilelijke oranje trui en met een knoert van een motorhelm op zijn hoofd ("Ja, dat heeft minister Melanie Schultz verplicht gesteld voor fietsers die zich groter willen voordoen dan dat ze zijn.") lacht schaapachtig.

"Kijk," legt hij uit, "'t klinkt soms tegenstrijdig, maar u moet het zien als een soort van hink-stap-sprong. Wij hinken achter de VVD aan als het gaat om de bezuinigingen in de gezondheidszorg, wij nemen de stap om de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten te ontmantelen, dan gaan we stage lopen in de zorg en komen erachter dat we een flink aantal goede regelingen om zeep hebben geholpen, en tot slot springen...Blij dat Pasen voorbij is

Dinsdag 7 april 2015
Met Pasen is het altijd hommeles. Al eeuwenlang en vooral in Nederland. Het feest duurt ook te lang.

Op Donderdagavond zat ik al klaar voor het avondmaal, Vrijdag de kruisiging nagespeeld. Stille Zaterdag mijn dochter verhuisd, wat moet je anders op zo'n dag, en Zondag het hoogtepunt: mijn hol uitgekropen om eieren te zoeken en de wereld te laten weten dat dood niet altijd dood is, al ben je kapot van alle inspanningen. Maandag is teveel van het goede. Een waardeloze extra dag die alleen ter ere en meerdere glorie van de Zoon van een meubelmaker is bedacht.

Tweede Paasdag, Ikea-Maandag en dronken worden op de Fami...Pasen, bedankt voor de kranten en de waarheid van alledag

Zondag 5 april 2015

Twee maal per jaar bedanken wij de krantenman. Met Kerst en met Pasen. Met Kerst omdat hij dan hopelijk met een blijde boodschap komt en met Pasen omdat wij hopen dat er een wederopstanding plaats gaat vinden; en vooral veel verlossing van het Kwade Amen.

De krantenman was blij. Op stille zaterdag had hij een papiertje met tape aan onze voordeur gevonden: "Dit is voor U, bezorger van de krant, fijne feestdagen." Zonder overleg had Mevrouw Dagtaak een geldbedrag(je) verstopt onder de tape.

Een paar uur na het bezorgen van de krant belde hij aan. Mevrouw Dagtaak deed open. Hij kwam bedanken. Niet vanwege het geldbedrag, maar vooral voor de waardering, en om zijn verhaal te doen.
<...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2